Hur väljer jag sökord?
Ämnesordlistor är ett bra hjälpmedel för att hitta sökord.
- MeSH (Medical Subject Headings)
- Svensk MeSH (Karolinska institutet)
- FinMeSH (MeSH på finska)
Systematiska litteraturöversikter?
Hälsovetenskapliga databaser
I Alma finns en lista över databaser inom Beteende- och hälsovetenskaper. Vid Sök E-artiklar kan du söka i många av databaserna samtidigt. I sökningen ingår ändå inte alla databaser som ÅA har tillgång till och sökfunktionerna är begränsade.
Använd istället databasgränssnittet EBSCOhost för att söka i viktiga hälsovetenskapliga databaser:
- Academic Search Complete (Ebsco) Öppnas i nytt fönster Academic Search Complete är en av bibliotekets större databaser och täcker som gott som alla ämnesområden. Databasen är både en referens- och fulltextdatabas: Artiklar ur ca 10 000 tidskrifter är tillgängliga i fulltext medan artiklar ur ytterligare ca 10 000 tidskrifter enbart indexeras med referensen och ett abstrakt (sammandrag). Ungefär 90 % av tidskrifterna innehåller referentgranskade artiklar och ca är 25 % open access. Academic Search Complete covers a variety discplines and is one the library's largest subscribed databases. Recommended for most research projects. Comprises roughly 20 000 indexed and abstracted journals, whereof half are also available as full text. 90 % is peer reviewed; 25 % is open access.
Tips! Vid Choose databases kan du välja att söka i flera databaser samtidigt:
Andra centrala databaser:
- Web of Science Öppnas i nytt fönster Web of Science består av följande referensdatabaser: 1.Arts and Humanities Citation Index®: här indexeras 1144 tidskrifter inom humaniora och konst. 2.Science Citation Index Expanded™: här indexeras 5700 naturvetenskapliga tidskrifter. Tillväxten är ca 17750 hänvisningar i veckan. 3.Social Sciences Citation Index®: här indexeras 1725 tidskrifter inom humaniora och samhällsvetenskap. 4.Journal Citation Reports innehåller hänvisningar från över 8500 tidskrifter från över 60 länder. Science Edition innehåller information från ungefär 5000 naturvetenskapliga och tekniska tidskrifter och Social Science Edition från ungefär 1500 humanistiska och samhällsvetenskapliga tidskrifter. 5.Essential Science Indicators innehåller rankinglistor som gör jämförelser mellan bl.a. författare och universitet. 6. Conference Proceedings Citation Index 1990- The Web of Science provides seamless access to the Science Citation Expanded®, Social Sciences Citation Index®, and Arts & Humanities Citation Index™. It enables users to search current and retrospective multidisciplinary information from approximately 8,500 of the most prestigious, high impact research journals in the world. Web of Science also provides a unique search method, cited reference searching. With it, users can navigate forward, backward, and through the literature, searching all disciplines and time spans to uncover all the information relevant to their research.
- ScienceDirect Öppnas i nytt fönster ScienceDirect är Elseviers tjänst för elektroniska resurser. Databasen innehåller artiklar i fulltext från över 2500 tidskrifter från och med 1995. Antalet artiklar överstiger 2,75 miljoner. Alla ämnesområden är företrädda men huvudvikten är på naturvetenskap i synnerhet medicin. ScienceDirect® is the world's largest electronic collection of science, technology, and medicine full-text and bibliographic information. It offers a wide variety of features and content.
- SpringerLink Öppnas i nytt fönster SpringerLink is an integrated full-text database for journals and books published by Springer. SpringerLink currently offers over 1,250 fully peer-reviewed journals and more than 10,000 books online.
Nordiska databaser:
- Arto Öppnas i nytt fönster ARTO är en referensdatabas för nyare inhemska artiklar. Mest hittar man från och med 1990 men det finns också rikligt med hänvisningar till äldre material. I Arto registreras löpande artiklar ur 1000 tidskrifter (ansvarstidskrifter). Registreringen sker inom en månad från utgivningsdagen. Dessutom registreras artiklar inom varje ämnesområde från otaliga andra tidskrifter och samlingsverk. Artikelposterna täcker alla ämnesområden och alla vetenskapliga nivåer. ARTO innehåller också rikligt med länkar till fulltextartiklar. Informationen i ARTO produceras av ett 40-tal vetenskapliga och allmänna bibliotek. Arto is a reference database for newer Finnish articles from 1990 onwards. There are also some references to older material included. There are all together 1000 newspapers indexed. Articles cover all fields of study on different scientific levels.
- Elektra Öppnas i nytt fönster Elektra innehåller 17 000 artiklar från mer än 40 inhemska vetenskapliga tidskrifter och ett femtiotal dissertationer. Doria.
- Digitala vetenskapliga arkivet DiVA Öppnas i nytt fönster I DiVA finns avhandlingar och andra publikationer i fulltext från svenska universitet och högskolor.
- SwePub Öppnas i nytt fönster Vetenskaplig publicering vid svenska lärosäten. Sök bland artiklar, konferensbidrag och avhandlingar m.m. Academic publications at Swedish universities. Search among scholarly articles, conference papers and dissertations etc.
Olika databastyper
Referensdatabaser innehåller hänvisningar till böcker, artiklar och tidskrifter.
Fulltextdatabaser ger tillgång till hela artikeln eller boken.
Citeringsdatabaser innehåller information om var en författare, artikel eller bok har citerats,
OBS! Många databaser är en blandning av referens- och fulltextdatabaser. En del av artiklarna kan finnas i fulltext medan det av andra bara finns abstraktet eller källhänvisningen.
Google Scholar
Hitta ÅA:s e-resurser via Google Scholar: Settings > Library links > sök på Åbo och markera Abo Akademi University Library – Fulltext ÅAB > Save