Olika databastyper
Referensdatabaser innehåller hänvisningar till böcker, artiklar och tidskrifter.
Fulltextdatabaser ger tillgång till hela artikeln eller boken.
Citeringsdatabaser innehåller information om var en författare, artikel eller bok har citerats,
OBS! Många databaser är en blandning av referens- och fulltextdatabaser. En del av artiklarna kan finnas i fulltext medan det av andra bara finns abstraktet eller källhänvisningen.
Hur väljer jag sökord?
Ämnesordlistor är ett bra hjälpmedel för att hitta sökord.
- Tieteen terminpankin CER-ontologia (clean energy research-ontologi på finska och engelska)
- TEPA-termbank (Terminologicentralen TSKs termbank)
Databaser inom teknik och naturvetenskap
I databaserna kan du hitta information (artiklar, böcker m.m.) om ett visst ämne. Via funktionen Sök E-artiklar i Alma kan du söka i många, men inte alla, databaser samtidigt. Sök därför också i de enskilda databaserna direkt:
- Academic Search Complete (Ebsco) Öppnas i nytt fönster Academic Search Complete är en av bibliotekets större databaser och täcker som gott som alla ämnesområden. Databasen är både en referens- och fulltextdatabas: Artiklar ur ca 10 000 tidskrifter är tillgängliga i fulltext medan artiklar ur ytterligare ca 10 000 tidskrifter enbart indexeras med referensen och ett abstrakt (sammandrag). Ungefär 90 % av tidskrifterna innehåller referentgranskade artiklar och ca är 25 % open access. Academic Search Complete covers a variety discplines and is one the library's largest subscribed databases. Recommended for most research projects. Comprises roughly 20 000 indexed and abstracted journals, whereof half are also available as full text. 90 % is peer reviewed; 25 % is open access.
- Web of Science Öppnas i nytt fönster Web of Science består av följande referensdatabaser: 1.Arts and Humanities Citation Index®: här indexeras 1144 tidskrifter inom humaniora och konst. 2.Science Citation Index Expanded™: här indexeras 5700 naturvetenskapliga tidskrifter. Tillväxten är ca 17750 hänvisningar i veckan. 3.Social Sciences Citation Index®: här indexeras 1725 tidskrifter inom humaniora och samhällsvetenskap. 4.Journal Citation Reports innehåller hänvisningar från över 8500 tidskrifter från över 60 länder. Science Edition innehåller information från ungefär 5000 naturvetenskapliga och tekniska tidskrifter och Social Science Edition från ungefär 1500 humanistiska och samhällsvetenskapliga tidskrifter. 5.Essential Science Indicators innehåller rankinglistor som gör jämförelser mellan bl.a. författare och universitet. 6. Conference Proceedings Citation Index 1990- The Web of Science provides seamless access to the Science Citation Expanded®, Social Sciences Citation Index®, and Arts & Humanities Citation Index™. It enables users to search current and retrospective multidisciplinary information from approximately 8,500 of the most prestigious, high impact research journals in the world. Web of Science also provides a unique search method, cited reference searching. With it, users can navigate forward, backward, and through the literature, searching all disciplines and time spans to uncover all the information relevant to their research.
- ScienceDirect Öppnas i nytt fönster ScienceDirect är Elseviers tjänst för elektroniska resurser. Databasen innehåller artiklar i fulltext från över 2500 tidskrifter från och med 1995. Antalet artiklar överstiger 2,75 miljoner. Alla ämnesområden är företrädda men huvudvikten är på naturvetenskap i synnerhet medicin. ScienceDirect® is the world's largest electronic collection of science, technology, and medicine full-text and bibliographic information. It offers a wide variety of features and content.
- SpringerLink Öppnas i nytt fönster SpringerLink is an integrated full-text database for journals and books published by Springer. SpringerLink currently offers over 1,250 fully peer-reviewed journals and more than 10,000 books online.
- Wiley Online Library Öppnas i nytt fönster Över 1200 prenumererade vetenskapliga tidskrifter i fulltext.
- IEEE Xplore Öppnas i nytt fönster IEEE Xplore är ett digitalt bibliotek som ger tillgång till teknisk litteratur av högsta kvalitet inom elektroteknik, databehandling och elektronik. Resursen omfattar alla tidskrifter, förhandlingar, skrivelser, konferenshandlingar och standarder utgivna av IEEE/IET (Institute of Electrical and Electronics Engineers/The Institution of Engineering and Technology). Materialet finns komplett från och med 1988, en del utvalt material ända tillbaka till 1913. Standarderna går tillbaka till 1948. The IEEE/IEE Electronic Library provides libraries and research professionals a single source to almost a third of the world's current electrical engineering and computer science literature, granting unparalleled access to publications from the Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) and the Institution of Electrical Engineers (IEE).
- Energy & Power Source (EBSCO) Öppnas i nytt fönster Energy & Power Source/ är en omfattande fulltextdatabas som har utformats för att tillgodose informationsbehoven på alla nivåer inom energibranschen. Samlingen innehåller material i fulltext och omfattar alla delområden, däribland petroleum, naturgas, elkraft, kol, kärnkraft, förnyelsebar energi med mera. I /Energy & Power Source/ ingår fullständig indexering av fler än 1 000 publikationer, däribland tidskrifter, monografier, tidningar och branschpublikationer som alla har direkt anknytning till energifrågor. Hundratals väsentliga bransch- och marknadsrapporter med inriktning på energiområdet har också inkluderats. Energy & Power Source is a comprehensive full-text database designed to support the informational needs of the energy and power industries at all levels. This collection provides unmatched full-text coverage of information relevant to many areas integral to the energy and power industries, encompassing all component industries within, including those focused on petroleum, natural gas, electric power, coal, nuclear power, renewable energy, and others.
- ACS Publications Öppnas i nytt fönster Över 30 sakkunniggranskade tidskrifter inom kemi och angränsande vetenskaper.
- Journals@Ovid Öppnas i nytt fönster Tidskrifter inom klinisk medicin, beteende- och socialvetenskap, biovetenskap, vårdvetenskap och teknik. Vi prenumererar på: Journal of Nursing Administration och Nursing Administration Quarterly. Endast tillgängliga i Vasa.
- OECD iLibrary Öppnas i nytt fönster Innehåll t.o.m. 2012. OECD:s online bibliotek av böcker, periodika, statistik, arbetspapper och uppslagsverk. Följande organisationers publikationer ingår: Organisation for Economic Cooperation and Development (OECD) OECD Development Centre International Energy Agency (IEA) Nuclear Energy Agency (NEA) International Transport Forum (ITF) Programme for International Student Assessment (Pisa) Content available -2012. OECD iLibrary contains all the publications and datasets released by OECD (Organisation for Economic Cooperation and Development), International Energy Agency (IEA), Nuclear Energy Agency (NEA), OECD Development Centre, PISA (Programme for International Student Assessment), and International Transport Forum (ITF).
- Sage Journals Online Öppnas i nytt fönster 853 tidskrifter inom affärsverksamhet, humaniora, samhällsvetenskap, naturvetenskap, teknik och medicin. 853 journals in Business, Humanities, Social Sciences, and Science, Technology and Medicine.
- Knovel Öppnas i nytt fönster https://service.elsevier.com/app/answers/detail/a_id/14354/supporthub/knovel/ Video guide
Google Scholar
Hitta ÅA:s e-resurser via Google Scholar: Settings > Library links > sök på Åbo och markera Abo Akademi University Library – Fulltext ÅAB > Save
SciFinder
- Registrera digFör att använda SciFinder måste du skapa ett användarkonto med din ÅA-mailadress. Du kan registrera dig enbart när du befinner dig i ÅA:s nätverk.
