Libguides: Farmaci: Artiklar och databaser

Olika databastyper

Databasernas innehåll och omfång skiljer sig.

Referensdatabas hjälper dig spåra upp en artikel/bok men ger inte tillgång till själva texten. Den innehåller hänvisningar till böcker, artiklar och tidskrifter.

Fulltextdatabas ger däremot tillgång till hela texten.

Citeringsdatabaser innehåller information om var en författare, artikel eller bok har citerats

OBS! Många databaser är emellertid både referens- och fulltextdatabaser. En del av artiklarna kan finnas i fulltext medan det av andra bara finns abstraktet eller källhänvisningen. Om du inte kommer åt fulltexten av en intressant referens kan du kontakta vår fjärrlåneservice.

Hur fungerar en vetenskaplig artikel?

Åbo Akademis forskningsinformationssystem AboCRIS

AboCRIS
I AboCRIS kan du registrera alla dina publikationer så att de blir synliga för resten av världen. I AboCRIS kan du också bygga upp en egen digital CV. I AboCRIS hittar du för tillfället alla ÅA-publikationer fr.om. år 2014.

Bibliotekets databaser med relevans för farmaci

Academic Search Complete (Ebsco) Öppnas i nytt fönster Academic Search Complete är en av bibliotekets större databaser och täcker som gott som alla ämnesområden. Databasen är både en referens- och fulltextdatabas: Artiklar ur ca 10 000 tidskrifter är tillgängliga i fulltext medan artiklar ur ytterligare ca 10 000 tidskrifter enbart indexeras med referensen och ett abstrakt (sammandrag). Ungefär 90 % av tidskrifterna innehåller referentgranskade artiklar och ca är 25 % open access. Academic Search Complete covers a variety discplines and is one the library's largest subscribed databases. Recommended for most research projects. Comprises roughly 20 000 indexed and abstracted journals, whereof half are also available as full text. 90 % is peer reviewed; 25 % is open access.
BCC Research Öppnas i nytt fönster Comprehensive Reports: a wide scope of industries and technologies covered, students from multiple disciplines utilize BCC Research reports to understand the trends, latest applications and key players within a given market. Unlimited Report Downloads: Students and faculty access the same reports that our corporate clients use for decision-making, along with partner reports that focus on finished goods and consumer markets, with no download limit.
European Pharmacopoeia Online Öppnas i nytt fönster
HighWire Press Öppnas i nytt fönster HighWire Press hosts the largest repository of free, full-text, peer-reviewed content, with 943 journals and 1,344,365 free, full-text articles online.
Medic Öppnas i nytt fönster Informationskälla för finländsk hälsovetenskap.
PubMed/Medline Öppnas i nytt fönster PubMed was developed by the National Center for Biotechnology Information (NCBI). It was developed in conjunction with publishers of biomedical literature as a search tool for accessing literature citations and linking to full-text journals at web sites of participating publishers.
Scopus Öppnas i nytt fönster Scopus is an abstract and citation database of peer-reviewed literature: scientific journals, books and conference proceedings.
Terveysportti Öppnas i nytt fönster Terveysportti är en finskspråkig portal för hälsovårdsbranschen. Följande sidor ingår: Käypä hoito, Matkailijan terveys, Potilasohjeet, Väitöskirjat, Lääkärin tietokannat, Pharmaca Fennica (ingår i "Lääkkeet ja hinnat", Lääkkeet ja munuaiset samt Lääkeinteraktiot ja -haitat. Följande tidskrifter ingår i fulltext: Suomen lääkärilehti, Duodecim (fr.o.m. 1992, därförinnan som referenser), samt de centrala internationella medicinska tidskrifterna BMJ, Lancet, NEJM.
Web of Science Öppnas i nytt fönster Web of Science består av följande referensdatabaser: 1.Arts and Humanities Citation Index®: här indexeras 1144 tidskrifter inom humaniora och konst. 2.Science Citation Index Expanded™: här indexeras 5700 naturvetenskapliga tidskrifter. Tillväxten är ca 17750 hänvisningar i veckan. 3.Social Sciences Citation Index®: här indexeras 1725 tidskrifter inom humaniora och samhällsvetenskap. 4.Journal Citation Reports innehåller hänvisningar från över 8500 tidskrifter från över 60 länder. Science Edition innehåller information från ungefär 5000 naturvetenskapliga och tekniska tidskrifter och Social Science Edition från ungefär 1500 humanistiska och samhällsvetenskapliga tidskrifter. 5.Essential Science Indicators innehåller rankinglistor som gör jämförelser mellan bl.a. författare och universitet. 6. Conference Proceedings Citation Index 1990- The Web of Science provides seamless access to the Science Citation Expanded®, Social Sciences Citation Index®, and Arts & Humanities Citation Index™. It enables users to search current and retrospective multidisciplinary information from approximately 8,500 of the most prestigious, high impact research journals in the world. Web of Science also provides a unique search method, cited reference searching. With it, users can navigate forward, backward, and through the literature, searching all disciplines and time spans to uncover all the information relevant to their research.

Öppet tillgängliga resurser

Öppet tillgängliga resurser
Open Access in Health Sciences This guide focuses on Open Access (OA) resources that anyone can find and use online. Here you can find information on health and technological sciences and links to various OA materials (books, articles, reports, evidence based practice materials, etc.).
Pharmaca Fennica
Fimea
FASS (Sveriges "Terveysportti")

Google Scholar

Hitta ÅA:s e-resurser via Google Scholar: Settings > Library links > sök på Åbo och markera Abo Akademi University Library – Fulltext ÅAB > Save

Farmaci: Artiklar och databaser