Språk och lingvistik: Tidskrifter och tidningar

 

I Alma hittar du både tryckta och elektroniska tidskrifter. Du kan bläddra i dem alfabetiskt, avgränsa enligt tema eller söka efter en specifik tidskrift.

På den här sidan finns tips på allmänna elektroniska och tryckta tidskrifter inom språk och lingvistik som finns på biblioteket.
Mer specifika tidskriftstips för dig som studerar eller forskar i engelska, finska, franska, svenska och nordiska språk eller tyska hittar du i rullgradinsmenyn.

Tidskrifters akademiska värde

Genom att läsa tidskrifter håller du dig informerad om det senaste inom forskningen.
Notera att tidskrifter har olika dignitet och inflytande. Ett sätt att få reda på en tidskrifts akademiska värde är att leta fram den i Publikationsforum. Här klassificeras tidskrifter och andra seriella publikationer på en skala 1–3. 

Ett annat sätt att bedöma en tidskrifts inflytande är att se hur ofta dess artiklar citeras (impact factor) i t.ex. Journal Citation Reports

Sök tidskrifter i Alma

Hittar du inte tidskriftsartikeln i Alma?

Kolla samdatabasen Melinda

  • Finns tidskriften på något annat bibliotek i Åbo, gå dit och läs eller kopiera/skanna artikeln
  • Finns tidskriften vid Tritonia eller Depåbiblioteketfjärrlåna artikeln gratis

​I övriga fall kan du fjärrlåna artikeln mot en avgift, vilket betyder att du får en kopia av denGraduskribenter fjärrlånar gratis mot intyg.

E-tidskriftspaket

Bläddra fram ytterligare tidskrifter inom ditt eget ämnesområde. Välj "Browse... by subject"

Dagstidningar

Dagstidningar utgör ofta empiriskt material. På boktornet får du tillgång till finlandssvenska tidningar sedan 1900-talets början, i huvudsak på mikrofilm. Länkarna nedan ger dig tillgång till aktuellt och historiskt dagstidningsmaterial

 

ger tillgång till dagstidningar från hela världen, t.ex. The Guardian, The Independent, The Washington Post, Le Monde, Le Figaro och Dagens Nyheter.

 

är ett nyhetsarkiv i fulltext för svenska dagstidningar, t.ex. Svenska Dagbladet, Aftonbladet Göteborgs-Posten och HBL

 

Brages Pressarkiv är ett urklippsarkiv med referenser till finlandssvenska dagstidningar, tidskrifter och publikationer

 

Sök finlandssvenska tidningar (främst på mikrofilm) i databasen Tidning

Sökord:

Sökordet kan trunkeras med $ (t.ex. afton$). Tryck på enter för att starta sökningen. För att beställa fram material, kontakta biblioteket@abo.fi.

Bibliotekets tips på tryckta tidskrifter

Äldre nummer av de tryckta tidskrifterna nedan kan även finnas tillgängliga digitalt i fulltext. När du klickar på tidskriftens namn kommer du till en ruta som tillåter dig att nå äldre tidskriftsummer i fulltext (om sådana finns) eller gå vidare till Alma Classic för att se vilka nummer som finns i tryckt form.