Om tidskrifter och tidningar
Med hjälp av tidskrifter håller du dig à jour med det senaste inom forskningen. Olika tidskrifter har dock olika kvalitet. Ett sätt att granska en tidskrifts kvalitet och inflytande är att ta reda på hur ofta dess artiklar citeras (impact factor) i t.ex. Journal Citation Reports. I Finland används sedan några år tillbaka den så kallade publikationsforum-klassificeringen (julkaisufoorumi-luokitus) för att bestämma en tidskrifts och andra seriella publikationers nivå. Klassificeringen består av tre nivår och du kan kolla upp en tidskrifts nivå i Publikationsforums sökmaskin. Publikationsforum upprätthålls av
E-tidningar
- Nationalbibliotekets digitala samlingar Öppnas i nytt fönster Nationalbibliotekets digitaliserade tidningar och tidskrifter – även kallat Historiska tidningsbiblioteket. Material utgivet t.o.m. 1929 fritt tillgängligt på nätet. Material utgivet 1930–2018 tillgängligt med Haka-inloggning på sidan (ÅA-användarnamn och -lösenord). Allt digitaliserat material (d.v.s. även 2019–) tillgängligt på s.k. friexemplarsdatorn på Boktornet.
- PressReader Öppnas i nytt fönster En nyhetsresurs med fullständig tillgång till tidningar från hela världen från i dag och en vecka tillbaka.
- Mediearkivet Öppnas i nytt fönster Mediearkivet är en omfattande svensk databas som innehåller många svenska tidningar, bl.a. Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Sydsvenskan, Göteborgs-Posten, Expressen, Aftonbladet. Även Hufvudstadsbladet ingår samt en del svenska tidskrifter. För att läsa material i Mediearkivet måste du göra en sökning (du kan inte välja en titel och bläddra i den utan att ha först gjort en sökning).
E-tidskriftspaket
- Business Source Ultimate (EBSCO) Öppnas i nytt fönster Business Source Ultimate is a full text business database, covering management, economics, finance, accounting, international business. Peer-reviewed, full-text journals and other resources that provide historical information and current trends in business. Business Source Ultimate includes over 4,300 active indexed and abstracted journals. Over 2,900 of them are peer-reviewed.
- Emerald Öppnas i nytt fönster A powerful business research tool. Users have instant access to over 35,000 full text articles from Emerald's international management portfolio, complete with full text archives back to 1994. Subject coverage spans a spectrum of management disciplines including: strategy; leadership; library and information management; marketing and human resource management; plus a substantial number of engineering, applied science and technology titles.
- JSTOR Arts & Sciences I Collection (Humanities) Öppnas i nytt fönster ÅAB prenumererar på Arts & Sciences I Collection och Business Collection. Förstnämnda omfattar ämnen som afroamerikansk forskning, antropologi, Asienforskning, ekologi, företagsekonomi, pedagogik, finansiering, historia, språk och litteratur, matematik, filosofi, statsvetenskap, demografi, sociologi och statistik. JSTOR är ett fulltextarkiv där tidskriftsartiklarna finns med ända från tidskrifternas första nummer. Däremot finns de nyaste årgångarna inte med. JSTOR is a fulltext database in the fields of social sciences, arts and business. The collection packages which are enabled at University of Helsinki are Arts & Sciences I Collection, Business Collection and Ecology & Botany Collection. The database includes 192 journals in fulltext from the first volume. For complete lists of titles and collections, please refer to http://www.jstor.org/about/collection.list.html.
- Sage Journals Online Öppnas i nytt fönster 853 tidskrifter inom affärsverksamhet, humaniora, samhällsvetenskap, naturvetenskap, teknik och medicin. 853 journals in Business, Humanities, Social Sciences, and Science, Technology and Medicine.
- ScienceDirect Öppnas i nytt fönster ScienceDirect är Elseviers tjänst för elektroniska resurser. Databasen innehåller artiklar i fulltext från över 2500 tidskrifter från och med 1995. Antalet artiklar överstiger 2,75 miljoner. Alla ämnesområden är företrädda men huvudvikten är på naturvetenskap i synnerhet medicin. ScienceDirect® is the world's largest electronic collection of science, technology, and medicine full-text and bibliographic information. It offers a wide variety of features and content.
- Wiley Online Library Öppnas i nytt fönster Över 1200 prenumererade vetenskapliga tidskrifter i fulltext.
Tidskrifter
- Informaatiotutkimus1239-3614
- Information Research1368-1613
- Journal of Documentation *0022-0418
- Journal of information science *0165-5515
- Journal of informetrics1751-1577
- Online information review1468-4527
- Scientometrics *0138-9130
Sök e-tidskrifter
Jag hittar inte tidskriften!
Om tidskriften du söker inte finns i tryckt eller elektronisk form vid Åbo Akademis bibliotek, gå vidare på följande sätt:
1) Finns tidskriften i tryckt form på nåt annat bibliotek i Åbo, t.ex. vid Turun Yliopisto eller Åbo yrkeshögskola ? Kolla även samdatabasen Melinda.
2) Finns tidskriften i tryckt form vid Depåbiblioteket / Varastokirjasto (kolla Melinda)? Depåbiblioteket skickar gratis tidskriftsartiklar i elektronisk form.
3) Finns tidskriften i elektronisk form vid Turun Yliopisto? Kolla Turun yliopistos portal Volter
4) Fjärrlåna. Mera information om fjärrlån hittas på bibliotekets hemsidor. Observera att fjärrlån är gratis för graduskribenter. Kom ihåg intyg! För andra uppbärs en kostnad för fjärrlån i enlighet med prislistan.