Libguides: Filosofi: Artiklar och databaser

Olika databastyper

Referensdatabaser ger källhänvisningar om var du hittar böcker, artiklar och tidskrifter.

Fulltextdatabaser ger tillgång till hela artikeln eller boken.

Citeringsdatabaser ger information om var en författare, artikel eller bok har citerats.

OBS! Många databaser är både referens- och fulltextdatabaser.

Google Scholar

Hitta ÅA-resurser via Google Scholar: Settings → Library links → sök på Åbo Akademi och markera Abo Akademi University Library – ÅAU Fulltext → save.

Andra biblioteksdatabaser

Melinda This link opens in a new window MELINDA är universitetsbibliotekens samkatalog. Den innehåller Finlands nationalbibliografi. Även information om Riksdagsbibliotekets och Depåbibliotekets samlingar finns, samt om landskapsbibliotekens och specialbibliotekens tidskrifter.
Libris This link opens in a new window Databas över svenska forsknings- och specialbibliotekens och vissa folkbiblioteks samlingar.

Databaser inom filosofi

I databaserna nedan kan du som studerar eller forskar i filosofi söka på innehållet i böcker och tidskrifter.

I e-artikelsökning i Alma kan du söka i många, men inte alla, databaser samtidig. Sök därför också i de enskilda databaserna direkt.

Academic Search Complete (Ebsco) This link opens in a new window Academic Search Complete är en av bibliotekets större databaser och täcker som gott som alla ämnesområden. Databasen är både en referens- och fulltextdatabas: Artiklar ur ca 10 000 tidskrifter är tillgängliga i fulltext medan artiklar ur ytterligare ca 10 000 tidskrifter enbart indexeras med referensen och ett abstrakt (sammandrag). Ungefär 90 % av tidskrifterna innehåller referentgranskade artiklar och ca är 25 % open access. Academic Search Complete covers a variety discplines and is one the library's largest subscribed databases. Recommended for most research projects. Comprises roughly 20 000 indexed and abstracted journals, whereof half are also available as full text. 90 % is peer reviewed; 25 % is open access.
Arto This link opens in a new window ARTO är en referensdatabas för nyare inhemska artiklar. Mest hittar man från och med 1990 men det finns också rikligt med hänvisningar till äldre material. I Arto registreras löpande artiklar ur 1000 tidskrifter (ansvarstidskrifter). Registreringen sker inom en månad från utgivningsdagen. Dessutom registreras artiklar inom varje ämnesområde från otaliga andra tidskrifter och samlingsverk. Artikelposterna täcker alla ämnesområden och alla vetenskapliga nivåer. ARTO innehåller också rikligt med länkar till fulltextartiklar. Informationen i ARTO produceras av ett 40-tal vetenskapliga och allmänna bibliotek. Arto is a reference database for newer Finnish articles from 1990 onwards. There are also some references to older material included. There are all together 1000 newspapers indexed. Articles cover all fields of study on different scientific levels.
bibliotek.dk - Artikler This link opens in a new window I bibliotek.dk finder du knap 2 millioner henvisninger til artikler - især fra danske aviser og tidsskrifter.
Elektra This link opens in a new window Elektra innehåller 17 000 artiklar från mer än 40 inhemska vetenskapliga tidskrifter och ett femtiotal dissertationer. Doria.
JSTOR Arts & Sciences I Collection (Humanities) This link opens in a new window ÅAB prenumererar på Arts & Sciences I Collection och Business Collection. Förstnämnda omfattar ämnen som afroamerikansk forskning, antropologi, Asienforskning, ekologi, företagsekonomi, pedagogik, finansiering, historia, språk och litteratur, matematik, filosofi, statsvetenskap, demografi, sociologi och statistik. JSTOR är ett fulltextarkiv där tidskriftsartiklarna finns med ända från tidskrifternas första nummer. Däremot finns de nyaste årgångarna inte med. JSTOR is a fulltext database in the fields of social sciences, arts and business. The collection packages which are enabled at University of Helsinki are Arts & Sciences I Collection, Business Collection and Ecology & Botany Collection. The database includes 192 journals in fulltext from the first volume. For complete lists of titles and collections, please refer to http://www.jstor.org/about/collection.list.html.
MLA International Bibliography with Full Text This link opens in a new window MLA International Bibliography is an index of journal articles, books and dissertations. Produced by the Modern Language Association, the electronic version of the bibliography dates back to 1963 and contains over 1.6 million citations from more than 4,400 journals and series and 1,000 book publishers. Coverage is international and subjects include literature, language and linguistics, folklore, literary theory & criticism, dramatic arts, as well as the historical aspects of printing and publishing. Listings on rhetoric and composition and the history, theory and practice of teaching language and literature are also included.
Philosopher's Index (EBSCO) This link opens in a new window The Philosopher's Index är en bibliografisk databas med referat skrivna av artikelförfattarna. Den täcker forskning inom filosofins femton grenar utgiven i tidskrifter och böcker. Det finns hänvisningar till artiklar på engelska, franska, italienska och tyska.
Sage Journals Online This link opens in a new window 853 tidskrifter inom affärsverksamhet, humaniora, samhällsvetenskap, naturvetenskap, teknik och medicin. 853 journals in Business, Humanities, Social Sciences, and Science, Technology and Medicine.
Sage Research Methods This link opens in a new window SAGE Research Methods supports research at all levels by providing material to guide users through every step of the research process. Nearly everyone at a university is involved in research, from students learning how to conduct research to faculty conducting research for publication to librarians delivering research skills training and doing research on the efficacy of library services. SAGE Research Methods has the answer for each of these user groups, from a quick dictionary definition, a case study example from a researcher in the field, a downloadable teaching dataset, a full-text title from the Quantitative Applications in the Social Sciences series, or a video tutorial showing research in action.
ScienceDirect This link opens in a new window ScienceDirect är Elseviers tjänst för elektroniska resurser. Databasen innehåller artiklar i fulltext från över 2500 tidskrifter från och med 1995. Antalet artiklar överstiger 2,75 miljoner. Alla ämnesområden är företrädda men huvudvikten är på naturvetenskap i synnerhet medicin. ScienceDirect® is the world's largest electronic collection of science, technology, and medicine full-text and bibliographic information. It offers a wide variety of features and content.
Scopus This link opens in a new window Scopus is an abstract and citation database of peer-reviewed literature: scientific journals, books and conference proceedings.
Taylor & Francis Online This link opens in a new window ÅAB prenumererar på cirka 150 tidskrifter.
Web of Science This link opens in a new window Web of Science består av följande referensdatabaser: 1.Arts and Humanities Citation Index®: här indexeras 1144 tidskrifter inom humaniora och konst. 2.Science Citation Index Expanded™: här indexeras 5700 naturvetenskapliga tidskrifter. Tillväxten är ca 17750 hänvisningar i veckan. 3.Social Sciences Citation Index®: här indexeras 1725 tidskrifter inom humaniora och samhällsvetenskap. 4.Journal Citation Reports innehåller hänvisningar från över 8500 tidskrifter från över 60 länder. Science Edition innehåller information från ungefär 5000 naturvetenskapliga och tekniska tidskrifter och Social Science Edition från ungefär 1500 humanistiska och samhällsvetenskapliga tidskrifter. 5.Essential Science Indicators innehåller rankinglistor som gör jämförelser mellan bl.a. författare och universitet. 6. Conference Proceedings Citation Index 1990- The Web of Science provides seamless access to the Science Citation Expanded®, Social Sciences Citation Index®, and Arts & Humanities Citation Index™. It enables users to search current and retrospective multidisciplinary information from approximately 8,500 of the most prestigious, high impact research journals in the world. Web of Science also provides a unique search method, cited reference searching. With it, users can navigate forward, backward, and through the literature, searching all disciplines and time spans to uncover all the information relevant to their research.
Wiley Online Library This link opens in a new window Över 1200 prenumererade vetenskapliga tidskrifter i fulltext.