Gå till huvudinnehållet

Filosofi: Olika söktjänster

Söktjänster som kan vara lönsamma att söka i

Åbo Akademis biblioteks söktjänst: i denna hittar du inte bara det tryckta materialet som Åbo Akademis bibliotek förvaltar (omkring 50 hyllkilometer), men även licensbelagt material som vi köper tillgång till som alltså inte finns gratis tillgängligt på nätet. 

Nationell söktjänst som samlar material från hundratals aktörer på ett och samma ställe. Kan användas för att söka litteratur, tidningar, fotografier, kartor, konst och övrigt arkivmaterial, och så vidare. 

Åbo Universitets bibliotek motsvarighet till Alma. Du kan även skaffa lånerättigheter till Åbo Universitet och få tillgång till deras material. 

Söktjänsten för Vaski-biblioteken i Egentliga Finland. Kan vara bra för att hitta exempelvis skönlitteratur. 

Söktjänsten för Vasa stadsbibliotek. Kan vara bra för att hitta exempelvis skönlitteratur. För tillfället hittas inte Vasa stadsbiblioteks material i finna.fi utan måste sökas direkt i bibliotekets söktjänst. 

Nationell samdatabas och metadataresurs som samlar beskrivande metadata om biblioteksmaterial på ett och samma ställe. I denna kan du kolla om tidskrifter/böcker finns i något annat bibliotek i Finland. Finns den på något annat bibliotek i Åbo kan du gå dit och läs/låsa/skanna/kopiera materialet, och finns den vid Depåbiblioteket kan du beställa gratis e-kopia av artikeln och låna boken mot avgift. 

En söktjänst för vetenskapliga publikationer och tidskrifter. För att få tillgång till resurser som Åbo Akademis bibliotek betalar licens för: Settings > Library links > sök på Åbo och markera Abo Akademi University Library – Fulltext ÅAB > Save.

En akademisk söktjänst som upprätthålls av Bielefeld University Library (Tyskland). Har indexerat över 360 miljoner dokument från mer än 11 000 innehållsleverantörer. Omkring 60% av de indexerade dokumenten är öppet tillgängliga (Open Access). 

En gratis, AI-driven söktjänst för akademisk litteratur som upprätthålls av Allen Institute for AI (USA). Har indexerat över 214 miljoner dokument från olika utgivare (exempelvis arXiv, IEEE, Springer Nature, Sage Publishing, de Gruyter, Cambridge University Press, etc.).