Libguides: Informationsteknologi: Artiklar och databaser

Olika databastyper

Databasernas innehåll och omfång skiljer sig.

Referensdatabas hjälper dig spåra upp en artikel/bok men ger inte tillgång till själva texten. Den innehåller hänvisningar till böcker, artiklar och tidskrifter.

Fulltextdatabas ger däremot tillgång till hela texten.

Citeringsdatabaser innehåller information om var en författare, artikel eller bok har citerats

OBS! Många databaser är emellertid både referens- och fulltextdatabaser. En del av artiklarna kan finnas i fulltext medan det av andra bara finns abstraktet eller källhänvisningen. Om du inte kommer åt fulltexten av en intressant referens kan du kontakta vår fjärrlåneservice.

Hur fungerar en vetenskaplig artikel?

Åbo Akademis forskningsinformationssystem AboCRIS

AboCRIS
I AboCRIS kan du registrera alla dina publikationer så att de blir synliga för resten av världen. I AboCRIS kan du också bygga upp en egen digital CV. I AboCRIS hittar du för tillfället alla ÅA-publikationer fr.om. år 2014.

Fulltextdatabaser

Academic Search Complete (Ebsco) Öppnas i nytt fönster Academic Search Complete är en av bibliotekets större databaser och täcker som gott som alla ämnesområden. Databasen är både en referens- och fulltextdatabas: Artiklar ur ca 10 000 tidskrifter är tillgängliga i fulltext medan artiklar ur ytterligare ca 10 000 tidskrifter enbart indexeras med referensen och ett abstrakt (sammandrag). Ungefär 90 % av tidskrifterna innehåller referentgranskade artiklar och ca är 25 % open access. Academic Search Complete covers a variety discplines and is one the library's largest subscribed databases. Recommended for most research projects. Comprises roughly 20 000 indexed and abstracted journals, whereof half are also available as full text. 90 % is peer reviewed; 25 % is open access.
ACM Digital Library Öppnas i nytt fönster En omfattande samling citeringar och fulltextartiklar ur ACMs tidskrifter, nyhetsbrev och konferenshandlingar. Med citering avses här bibliografiska uppgifter ofta inklusive referat, hänvisningar, indextermer, recensioner mm. A vast collection of citations and full text from ACM journal and newsletter articles and conference proceedings. Citations consist of bibliographic data and, when available abstracts, citings (where the paper has been referenced by other papers), references (by the paper to other papers), index terms and more.
ArXiv.org Öppnas i nytt fönster E-Print ArXiv är helt automatiserat elektroniskt arkiv och distributionsserver för forskningspapper. Det täcker sådana områden som fysik och relaterade områden, matematik, icke-linjära vetenskaper och informationsbehandling. E-Print ArXiv is a fully automated electronic archive and distribution server for research papers. It covers areas such as physics and related disciplines, mathematics, nonlinear sciences, and computer science.
BCC Research Öppnas i nytt fönster Comprehensive Reports: a wide scope of industries and technologies covered, students from multiple disciplines utilize BCC Research reports to understand the trends, latest applications and key players within a given market. Unlimited Report Downloads: Students and faculty access the same reports that our corporate clients use for decision-making, along with partner reports that focus on finished goods and consumer markets, with no download limit.
InTech Open Access Öppnas i nytt fönster Open access e-böcker inom biovetenskaper biologi informationsvetenskap datateknik geovetenskaper elteknik elektronik teknik ingenjörsvetenskap materialvetenskap medicin
ScienceDirect Öppnas i nytt fönster ScienceDirect är Elseviers tjänst för elektroniska resurser. Databasen innehåller artiklar i fulltext från över 2500 tidskrifter från och med 1995. Antalet artiklar överstiger 2,75 miljoner. Alla ämnesområden är företrädda men huvudvikten är på naturvetenskap i synnerhet medicin. ScienceDirect® is the world's largest electronic collection of science, technology, and medicine full-text and bibliographic information. It offers a wide variety of features and content.

Referensdatabaser

Journals@Ovid Öppnas i nytt fönster Tidskrifter inom klinisk medicin, beteende- och socialvetenskap, biovetenskap, vårdvetenskap och teknik. Vi prenumererar på: Journal of Nursing Administration och Nursing Administration Quarterly. Endast tillgängliga i Vasa.
Web of Science Öppnas i nytt fönster Web of Science består av följande referensdatabaser: 1.Arts and Humanities Citation Index®: här indexeras 1144 tidskrifter inom humaniora och konst. 2.Science Citation Index Expanded™: här indexeras 5700 naturvetenskapliga tidskrifter. Tillväxten är ca 17750 hänvisningar i veckan. 3.Social Sciences Citation Index®: här indexeras 1725 tidskrifter inom humaniora och samhällsvetenskap. 4.Journal Citation Reports innehåller hänvisningar från över 8500 tidskrifter från över 60 länder. Science Edition innehåller information från ungefär 5000 naturvetenskapliga och tekniska tidskrifter och Social Science Edition från ungefär 1500 humanistiska och samhällsvetenskapliga tidskrifter. 5.Essential Science Indicators innehåller rankinglistor som gör jämförelser mellan bl.a. författare och universitet. 6. Conference Proceedings Citation Index 1990- The Web of Science provides seamless access to the Science Citation Expanded®, Social Sciences Citation Index®, and Arts & Humanities Citation Index™. It enables users to search current and retrospective multidisciplinary information from approximately 8,500 of the most prestigious, high impact research journals in the world. Web of Science also provides a unique search method, cited reference searching. With it, users can navigate forward, backward, and through the literature, searching all disciplines and time spans to uncover all the information relevant to their research.

Google Scholar

Hitta ÅA:s e-resurser via Google Scholar: Settings > Library links > sök på Åbo och markera Abo Akademi University Library – Fulltext ÅAB > Save

Informationsteknologi: Artiklar och databaser