Libguides: Psykologi och logopedi: Artiklar och databaser

Olika databastyper

Referensdatabaser ger källhänvisningar om var du hittar böcker, artiklar och tidskrifter.

Fulltextdatabaser ger tillgång till hela artikeln eller boken.

Citeringsdatabaser ger information om var en författare, artikel eller bok har citerats.

OBS! Många databaser är både referens- och fulltextdatabaser.

Google Scholar

Hitta ÅA-resurser via Google Scholar: Settings → Library links → sök på Åbo Akademi och markera Abo Akademi University Library – ÅAU Fulltext → save.

Bibliotekets databaser inom psykologi och logopedi

I databaserna nedan kan du som studerar eller forskar i psykologi eller logopedi hitta relevant information.

I Almas e-artikelsökning kan du söka e-artiklar i många, men inte alla, databaser samtidigt. Vi rekommenderar att antingen logga in i Alma eller använda dig av VPN-uppkoppling då du gör dina sökningar, för att komma åt även det licensbelagda materialet.

Kom ihåg att använda engelska söktermer i internationella databaser. Många databaser inom psykologi och logopedi använder ämnesord från MeSH eller Psychological Index Terms för att beskriva material, och du kan själv använda dessa termer i din sökning.

PsycArticles Öppnas i nytt fönster PsycARTICLES® ger tillgång till fulltextartiklar inom psykologi.
PsycINFO Öppnas i nytt fönster PsycINFO® är en omfattande referensdatabas med referentgranskat material inom beteendevetenskaper och psykisk hälsa.
PubMed/Medline Öppnas i nytt fönster PubMed was developed by the National Center for Biotechnology Information (NCBI). It was developed in conjunction with publishers of biomedical literature as a search tool for accessing literature citations and linking to full-text journals at web sites of participating publishers.
Medline (EBSCOhost) Öppnas i nytt fönster MEDLINE is the U.S. National Library of Medicine® (NLM) premier bibliographic database that contains more than 23 million references to journal articles in life sciences with a concentration on biomedicine. A distinctive feature of MEDLINE is that the records are indexed with NLM Medical Subject Headings (MeSH®). MEDLINE is the online counterpart to MEDLARS® (MEDical Literature Analysis and Retrieval System) that originated in 1964.

Tvärvetenskapliga databaser och övrigt

Academic Search Complete (Ebsco) Öppnas i nytt fönster Academic Search Premier är en tvärvetenskaplig databas som ger tillgång till mer än 4700 tidskrifter i fulltext och till abstrakt från 13600 tidskrifter.
CINAHL (EBSCOhost) Öppnas i nytt fönster Innehåller huvudsakligen internationella vårdvetenskapliga artikelhänvisningar från och med 1982. Hänvisningar finns även till böcker, kongresspublikationer, standarder och AV-material. Även annan hälsovårdslitteratur ingår, bl.a. fysioterapi. Databasen uppdateras 12 gånger per år. CINAHL is the authoritative resource for nursing and allied health professionals, students, educators and researchers. This database provides indexing for 2,960 journals from the fields of nursing and allied health. The database contains more than 1,000,000 records dating back to 1981.
HighWire Press Öppnas i nytt fönster HighWire Press erbjuder ett stort utbud referentgranskat material i fulltext, inklusive 943 tidskrifter och 1 344 365 artiklar.
Medic Öppnas i nytt fönster Informationskälla för finländsk hälsovetenskap.
Sage Journals Online Öppnas i nytt fönster Mer än 460 tidskrifter inom ekonomi, humaniora, samhällsvetenskap, naturvetenskap, teknik och medicin.
Sage Knowledge Öppnas i nytt fönster Tillgång till BOOKS, REFERENCE och NAVIGATOR. Access to sections BOOKS, REFERENCE, and NAVIGATOR.
Sage Research Methods Öppnas i nytt fönster SAGE Research Methods supports research at all levels by providing material to guide users through every step of the research process.
ScienceDirect Öppnas i nytt fönster ScienceDirect är Elseviers tjänst för elektroniska resurser i naturvetenskaper, teknologi och medicin.
Scopus Öppnas i nytt fönster Scopus is an abstract and citation database of peer-reviewed literature: scientific journals, books and conference proceedings.
Taylor & Francis Online Öppnas i nytt fönster Taylor & Francis Online innehåller cirka 1500 tidskrifter publicerade av Taylor & Francis, Routledge och Psychology Press.
Web of Science Öppnas i nytt fönster Web of Science består av följande referensdatabaser: Arts and Humanities Citation Index®, Science Citation Index Expanded™ och Social Sciences Citation Index®.
Wiley Online Library Öppnas i nytt fönster Wiley Online Library ger tillgång till cirka 1200 tidskrifter inom hälsovetenskaper, socialvetenskaper och humaniora.