Tidskrifters akademiska värde
Med hjälp av tidskrifter håller du dig à jour med det senaste inom forskningen. Notera att tidskrifter har olika dignitet och inflytande. Ett sätt att få reda på en tidskrifts akademiska värde är att leta fram den i Publikationsforum. Här klassificeras tidskrifter och andra seriella publikationer på en skala 1–3.
Ett annat sätt att bedöma en tidskrifts inflytande är att se hur ofta dess artiklar citeras (impact factor) i t.ex. Journal Citation Reports.
Sök tidskrifter i Alma
I Alma kan du se vilka tidskrifter som finns tillgängliga i tryckt form på biblioteket och vilka elektroniskt.
För att läsa en e-tidskrift, tryck på den blå länken under tidskriftens namn i Alma. Om det finns flera länkar spelar det ingen roll vilken du väljer, men observera att det ibland kan finnas skillnader i vilka nummer som finns tillgängliga!
Hittar du inte tidskriften?
- Finns tidskriften på något annat bibliotek i Åbo (stadsbiblioteket, Turun Yliopisto, Åbo yrkeshögsskola)? Låna den därifrån!
- Finns tidskriften vid Depåbiblioteket? Fjärrlåna artikeln gratis.
- Information om Alternative access
I övriga fall kan du fjärrlåna artikeln mot en avgift, vilket betyder att du får en kopia av den. Graduskribenter fjärrlånar gratis mot intyg.
Dagstidningar och artikeldatabaser på nätet
ePress innehåller ett stort antal finska och finlandssvenska dagstidningar (för de flesta tidningar ca två år bakåt). Tjänsten kan användas enbart på campus och av fyra användare samtidigt.
Pressreader: dagstidningar från hela världen från idag och tre månader bakåt.
Nationalbibliotekets digitaliserade inhemska tidningar och tidskrifter:
- Material utgivet t.o.m. 1939 fritt tillgängligt på nätet
- Material utgivet 1940–2021 tillgängligt med Haka-inloggning (ÅA-användarnamn och -lösenord)
- Allt digitaliserat material (d.v.s. även 2021–) tillgängligt på s.k. friexemplarsdatorn på Boktornet
- Mediearkivet Öppnas i nytt fönster Mediearkivet är en omfattande svensk databas som innehåller många svenska tidningar, bl.a. Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Sydsvenskan, Göteborgs-Posten, Expressen, Aftonbladet. Även Hufvudstadsbladet ingår samt en del svenska tidskrifter. För att läsa material i Mediearkivet måste du göra en sökning (du kan inte välja en titel och bläddra i den utan att ha först gjort en sökning).
- Presstanda Öppnas i nytt fönster Brages pressarkivs "Presstanda" söker artiklar i finlandssvenska dagstidningar
- ArtikelSök Öppnas i nytt fönster Referensdatabas för en del svenska och finlandssvenska tidnings-, tidskrifts- och årsboksartiklar fr.o.m. 1979.
- Arto Öppnas i nytt fönster ARTO är en referensdatabas för nyare inhemska artiklar. Mest hittar man från och med 1990 men det finns också rikligt med hänvisningar till äldre material. I Arto registreras löpande artiklar ur 1000 tidskrifter (ansvarstidskrifter). Registreringen sker inom en månad från utgivningsdagen. Dessutom registreras artiklar inom varje ämnesområde från otaliga andra tidskrifter och samlingsverk. Artikelposterna täcker alla ämnesområden och alla vetenskapliga nivåer. ARTO innehåller också rikligt med länkar till fulltextartiklar. Informationen i ARTO produceras av ett 40-tal vetenskapliga och allmänna bibliotek. Arto is a reference database for newer Finnish articles from 1990 onwards. There are also some references to older material included. There are all together 1000 newspapers indexed. Articles cover all fields of study on different scientific levels.
Ett urval tidskrifter - psykologi & logopedi
E-tidskriftspaket
Bläddra fram ytterligare tidskrifter inom ditt eget ämnesområde. Välj "Browse... by subject".
- JSTOR Arts & Sciences I Collection (Humanities) Öppnas i nytt fönster ÅAB prenumererar på Arts & Sciences I Collection och Business Collection. Förstnämnda omfattar ämnen som afroamerikansk forskning, antropologi, Asienforskning, ekologi, företagsekonomi, pedagogik, finansiering, historia, språk och litteratur, matematik, filosofi, statsvetenskap, demografi, sociologi och statistik. JSTOR är ett fulltextarkiv där tidskriftsartiklarna finns med ända från tidskrifternas första nummer. Däremot finns de nyaste årgångarna inte med. JSTOR is a fulltext database in the fields of social sciences, arts and business. The collection packages which are enabled at University of Helsinki are Arts & Sciences I Collection, Business Collection and Ecology & Botany Collection. The database includes 192 journals in fulltext from the first volume. For complete lists of titles and collections, please refer to http://www.jstor.org/about/collection.list.html.
- Sage Journals Online Öppnas i nytt fönster 853 tidskrifter inom affärsverksamhet, humaniora, samhällsvetenskap, naturvetenskap, teknik och medicin. 853 journals in Business, Humanities, Social Sciences, and Science, Technology and Medicine.
- ScienceDirect Öppnas i nytt fönster ScienceDirect är Elseviers tjänst för elektroniska resurser. Databasen innehåller artiklar i fulltext från över 2500 tidskrifter från och med 1995. Antalet artiklar överstiger 2,75 miljoner. Alla ämnesområden är företrädda men huvudvikten är på naturvetenskap i synnerhet medicin. ScienceDirect® is the world's largest electronic collection of science, technology, and medicine full-text and bibliographic information. It offers a wide variety of features and content.
- Wiley Online Library Öppnas i nytt fönster Över 1200 prenumererade vetenskapliga tidskrifter i fulltext.