Libguides: Statskunskap med medier och kommunikation (Vasa): Artiklar och databaser

Olika databastyper

Referensdatabaser innehåller hänvisningar till böcker, artiklar och tidskrifter.

Fulltextdatabaser ger tillgång till hela artikeln eller boken.

Citeringsdatabaser innehåller information om var en författare, artikel eller bok har citerats,

OBS! Många databaser är en blandning av referens- och fulltextdatabaser. En del av artiklarna kan finnas i fulltext medan det av andra bara finns abstraktet eller källhänvisningen.

Forskningsdata och statistik

Finlands officiella statistik - Statistikcentralen (1879-2017)

Statistisk årsbok för Finland Öppnas i nytt fönster
Statistikdatabasen StatFin Öppnas i nytt fönster Finlands officiella statistik: Arbetsmarknaden, Befolkning, Boende, Byggande, Energi, Finansiering och försäkring, Företag, Handel, Hälsa, Industri, Inkomst och konsumtion, Jord- och skogsbruk samt fiske, Kultur och massmedier, Levnadsförhållanden, Löner och arbetskraftskostnader, Miljö och naturresurser, Nationalräkenskaper, Offentlig ekonomi, Priser och kostnader, Rättsväsende, Socialskydd, Tjänster, Transport och turism, Utbildning, Val, Vetenskap, teknologi och informationssamhället.
Finlands samhällsvetenskapliga dataarkiv (FSD) Öppnas i nytt fönster Finlands samhällsvetenskapliga dataarkiv (FSD) är ett nationellt serviceorgan för forskning och undervisning. FSD bevarar och distribuerar kvantitativa och kvalitativa forskningsdata i digitalt format för forskning, undervisning och studieändamål. Dataarkivet finansieras av undervisningsministeriet och är en självständig enhet vid Tammerfors universitet. Dataarkivets syfte är att öka öppenhet och transparens i forskningen, tillgängligheten till forskningsdata, och effektiv användning av existerande vetenskaplig information. FSD har fått ett Data Seal of Approaval (DSA) -certifikat som kan ges till instanser som bevarar digitala material på ett trovärdigt sätt och som möjliggör återanvändning av digitala material.
Eurostat Öppnas i nytt fönster Eurostats Statistics Database ger omfattande möjligheter att ta fram statistisk information enligt egna behov. Du skall registrera dig för att utnyttja dessa. Eurostat's Statistics Database offers you extensive possibilities to present statistical data according to your needs. For this you should register.
UK Data Archive Öppnas i nytt fönster Storbritanniens största samling av digitala forskningsdata inom samhällsvetenskap och humaniora. The UK's largest collection of digital research data in the social sciences and humanities.

Forskningsdata (Avoin tiede ja tutkimus)
Findikator "Aktuell information om centrala samhällsfenomen i form av indikatorer. Indikatorerna beskriver olika fenomen med hjälp av statistiska diagram, tabeller och analyserande text."
OECD (The Organisation for Economic Co-operation and Development)
ISSP (International Social Survey Programme)
ESS (European Social Survey)

Statsvetenskapliga databaser

I databaserna kan du hitta information (artiklar, böcker m.m.) om ett visst ämne. Vid Sök artiklar i Finna kan du söka i många, men inte alla, databaser samtidigt. Sök också i de enskilda databaserna direkt.

Internationella databaser:

Academic Search Complete (Ebsco) Öppnas i nytt fönster Academic Search Complete är en av bibliotekets större databaser och täcker som gott som alla ämnesområden. Databasen är både en referens- och fulltextdatabas: Artiklar ur ca 10 000 tidskrifter är tillgängliga i fulltext medan artiklar ur ytterligare ca 10 000 tidskrifter enbart indexeras med referensen och ett abstrakt (sammandrag). Ungefär 90 % av tidskrifterna innehåller referentgranskade artiklar och ca är 25 % open access. Academic Search Complete covers a variety discplines and is one the library's largest subscribed databases. Recommended for most research projects. Comprises roughly 20 000 indexed and abstracted journals, whereof half are also available as full text. 90 % is peer reviewed; 25 % is open access.
Communication & Mass Media Complete Öppnas i nytt fönster Hänvisningar till artiklar och fulltextartiklar om alla aspekter av kommunikation: språk, mobila kommunikationssystem, massmedier, lingvistik, telekommunikation, turism ... Communication & Mass Media Complete provides the most robust, quality research solution in areas related to communication and mass media.
Ebook Central Öppnas i nytt fönster Innehåller mera än 100000 böcker. Urvalet är inte statiskt, nya titlar kommer till och gamla kan försvinna. Det är möjligt att per session kopiera 15% av boken och att skriva ut 30% på pdf. Det är också möjligt att ladda ner hela böcker med Adobe Digital Editions för max. 14 dagar. The database contains over 100000 books. Selection is not static, new titels are added and old ones can disappear. It is possible to copy maximally 15% of the book and print 30% on pdf per session. The entire document can be downloaded for 14 days using Adobe Digital Editions.
International Encyclopedia of the Social & Behavioral Sciences Öppnas i nytt fönster Omfattande uppslagsverk inom social- och beteendevetenskap.
JSTOR Arts and Sciences I (Social Science) Öppnas i nytt fönster ÅAB prenumererar på Arts & Sciences I Collection och Business Collection. Förstnämnda omfattar ämnen som afroamerikansk forskning, antropologi, Asienforskning, ekologi, företagsekonomi, pedagogik, finansiering, historia, språk och litteratur, matematik, filosofi, statsvetenskap, demografi, sociologi och statistik. JSTOR är ett fulltextarkiv där tidskriftsartiklarna finns med ända från tidskrifternas första nummer. Däremot finns de nyaste årgångarna inte med. JSTOR is a fulltext database in the fields of social sciences, arts and business. The collection packages which are enabled at University of Helsinki are Arts & Sciences I Collection, Business Collection and Ecology & Botany Collection. The database includes 192 journals in fulltext from the first volume.
OECD iLibrary Öppnas i nytt fönster Innehåll t.o.m. 2012. OECD:s online bibliotek av böcker, periodika, statistik, arbetspapper och uppslagsverk. Följande organisationers publikationer ingår: Organisation for Economic Cooperation and Development (OECD) OECD Development Centre International Energy Agency (IEA) Nuclear Energy Agency (NEA) International Transport Forum (ITF) Programme for International Student Assessment (Pisa) Content available -2012. OECD iLibrary contains all the publications and datasets released by OECD (Organisation for Economic Cooperation and Development), International Energy Agency (IEA), Nuclear Energy Agency (NEA), OECD Development Centre, PISA (Programme for International Student Assessment), and International Transport Forum (ITF).
Sage Journals Online Öppnas i nytt fönster 853 tidskrifter inom affärsverksamhet, humaniora, samhällsvetenskap, naturvetenskap, teknik och medicin. 853 journals in Business, Humanities, Social Sciences, and Science, Technology and Medicine.
ScienceDirect Öppnas i nytt fönster ScienceDirect är Elseviers tjänst för elektroniska resurser. Databasen innehåller artiklar i fulltext från över 2500 tidskrifter från och med 1995. Antalet artiklar överstiger 2,75 miljoner. Alla ämnesområden är företrädda men huvudvikten är på naturvetenskap i synnerhet medicin. ScienceDirect® is the world's largest electronic collection of science, technology, and medicine full-text and bibliographic information. It offers a wide variety of features and content.
Taylor & Francis Online Öppnas i nytt fönster ÅAB prenumererar på cirka 150 tidskrifter.
Web of Science Öppnas i nytt fönster Web of Science består av följande referensdatabaser: 1.Arts and Humanities Citation Index®: här indexeras 1144 tidskrifter inom humaniora och konst. 2.Science Citation Index Expanded™: här indexeras 5700 naturvetenskapliga tidskrifter. Tillväxten är ca 17750 hänvisningar i veckan. 3.Social Sciences Citation Index®: här indexeras 1725 tidskrifter inom humaniora och samhällsvetenskap. 4.Journal Citation Reports innehåller hänvisningar från över 8500 tidskrifter från över 60 länder. Science Edition innehåller information från ungefär 5000 naturvetenskapliga och tekniska tidskrifter och Social Science Edition från ungefär 1500 humanistiska och samhällsvetenskapliga tidskrifter. 5.Essential Science Indicators innehåller rankinglistor som gör jämförelser mellan bl.a. författare och universitet. 6. Conference Proceedings Citation Index 1990- The Web of Science provides seamless access to the Science Citation Expanded®, Social Sciences Citation Index®, and Arts & Humanities Citation Index™. It enables users to search current and retrospective multidisciplinary information from approximately 8,500 of the most prestigious, high impact research journals in the world. Web of Science also provides a unique search method, cited reference searching. With it, users can navigate forward, backward, and through the literature, searching all disciplines and time spans to uncover all the information relevant to their research.
Wiley Online Library Öppnas i nytt fönster Över 1200 prenumererade vetenskapliga tidskrifter i fulltext.
Digitala vetenskapliga arkivet DiVA Öppnas i nytt fönster I DiVA finns avhandlingar och andra publikationer i fulltext från svenska universitet och högskolor.

Nordiska databaser:

Arto Öppnas i nytt fönster
Referensdatabas för finländska artiklar.
Elektra Öppnas i nytt fönster
Elektra innehåller 17 000 artiklar från mer än 40 inhemska vetenskapliga tidskrifter och ett femtiotal dissertationer. Doria.
Mediearkivet Öppnas i nytt fönster
Omfattande svenskt nyhetsarkiv med material från dagstidningar, tidskrifter och telegrambyåer.
ArtikelSök Öppnas i nytt fönster
Referensdatabas för en del svenska och finlandssvenska tidnings-, tidskrifts- och årsboksartiklar fr.o.m. 1979.
SwePub Öppnas i nytt fönster
Vetenskaplig publicering vid lärosäten i Sverige.
Digitala vetenskapliga arkivet DiVA Öppnas i nytt fönster
Avhandlingar och andra publikationer i fulltext från universitet och högskolor i Sverige.

Nordicom
Nordiskt informationscenter för Medie- och Kommunikationsforskning
BIBSYS Brage - norska avhandlingar Avhandlingar vid högskolor i Norge.

Google Scholar

Hitta ÅA:s e-resurser via Google Scholar: Settings > Library links > sök på Åbo och markera Abo Akademi University Library – Fulltext ÅAB > Save

Lagstiftning och juridik

Finlex Öppnas i nytt fönster Finlex innehåller statens författningsdata: lagstiftning, rättspraxis, myndigheters beslutsmaterial,statsfördrag, och regeringspropositioner. Alla texter är inte på svenska. Finlex is a freely accessible database of Finnish legislation. The texts are mainly in Finnish and in Swedish.
Edilex Öppnas i nytt fönster Edilex innehåller Finlands lag, dvs. civilrätt, företagsverksamhet, beskattning och tull, arbets- och socialrätt, miljö, straff- och processrätt samt offentlig rätt på svenska och finska samt rättspraxis och riksdagshandlingar på finska. Dessa juridiska tidskrifter ingår: Defensor Legis Edilex JFT / Juridiska Föreningen i Finland Lakimies Oikeus Ympäristöjuridiikka

Riksdagsbibliotekets länkbibliotek Elki Ett urval relevanta informationskällor inom områdena juridik, samhälle och riksdag
Suomi.fi - medborgartjänster i Finland
Sveriges riksdag - Statens offentliga utredningar (SOU)