Libguides: Etnologi, folkloristik, kulturanalys och religionsvetenskap: Databaser etnologi, folkloristik, kulturanalys

Bibliotekets databaser inom etnologi och folkloristik

I databaserna nedan kan du som studerar eller forskar i etnologi eller folkloristik (kulturanalys) hitta relevant information.

I Almas e-artikelsökning kan du söka e-artiklar i många, men inte alla, databaser samtidigt. Största delen av databaserna är internationella, varför det ofta lönar sig att söka med engelska sökord. Vi rekommenderar att antingen logga in i Alma eller använda dig av VPN-uppkoppling då du gör dina sökningar, för att komma åt även det licensbelagda materialet.

Academic Search Complete (Ebsco) Öppnas i nytt fönster Academic Search Complete är en av bibliotekets större databaser och täcker som gott som alla ämnesområden. Databasen är både en referens- och fulltextdatabas: Artiklar ur ca 10 000 tidskrifter är tillgängliga i fulltext medan artiklar ur ytterligare ca 10 000 tidskrifter enbart indexeras med referensen och ett abstrakt (sammandrag). Ungefär 90 % av tidskrifterna innehåller referentgranskade artiklar och ca är 25 % open access. Academic Search Complete covers a variety discplines and is one the library's largest subscribed databases. Recommended for most research projects. Comprises roughly 20 000 indexed and abstracted journals, whereof half are also available as full text. 90 % is peer reviewed; 25 % is open access.
Cambridge Histories Online Öppnas i nytt fönster Samlingen som ÅAB äger heter Complete Cambridge Histories Online och består av 348 volymer indelade på 15 olika ämnen. Dessa är: Amerikas historia, brittisk historia, ekonomisk historia, allmän historia, vetenskapshistoria, bokhistoria, engelska språkets historia, litteraturhistoria, musikhistoria, filosofihistoria, politisk idéhistoria, olika områdens historia (bl.a. Afrika, Kina, Japan, Latinamerika, Iran, Ryssland, Skandinavien), religionshistoria, teaterhistoria och krigshistoria. Cambridge Histories Online brings together over 348 volumes from the renowned Cambridge Histories series. The volumes are grouped into topics, making it quick and easy to search and browse through an array of historical subject areas. The extensive bibliographic referencing and other leading functionality, enhances usability and makes this resource ideal for any type of historical research.
Elektra Öppnas i nytt fönster Elektra innehåller 17 000 artiklar från mer än 40 inhemska vetenskapliga tidskrifter och ett femtiotal dissertationer. Doria.
JSTOR Arts & Sciences I Collection (Humanities) Öppnas i nytt fönster ÅAB prenumererar på Arts & Sciences I Collection och Business Collection. Förstnämnda omfattar ämnen som afroamerikansk forskning, antropologi, Asienforskning, ekologi, företagsekonomi, pedagogik, finansiering, historia, språk och litteratur, matematik, filosofi, statsvetenskap, demografi, sociologi och statistik. JSTOR är ett fulltextarkiv där tidskriftsartiklarna finns med ända från tidskrifternas första nummer. Däremot finns de nyaste årgångarna inte med. JSTOR is a fulltext database in the fields of social sciences, arts and business. The collection packages which are enabled at University of Helsinki are Arts & Sciences I Collection, Business Collection and Ecology & Botany Collection. The database includes 192 journals in fulltext from the first volume. For complete lists of titles and collections, please refer to http://www.jstor.org/about/collection.list.html.
MLA International Bibliography with Full Text Öppnas i nytt fönster MLA International Bibliography is an index of journal articles, books and dissertations. Produced by the Modern Language Association, the electronic version of the bibliography dates back to 1963 and contains over 1.6 million citations from more than 4,400 journals and series and 1,000 book publishers. Coverage is international and subjects include literature, language and linguistics, folklore, literary theory & criticism, dramatic arts, as well as the historical aspects of printing and publishing. Listings on rhetoric and composition and the history, theory and practice of teaching language and literature are also included.
Sage Journals Online Öppnas i nytt fönster 853 tidskrifter inom affärsverksamhet, humaniora, samhällsvetenskap, naturvetenskap, teknik och medicin. 853 journals in Business, Humanities, Social Sciences, and Science, Technology and Medicine.
Sage Knowledge Öppnas i nytt fönster Tillgång till BOOKS, REFERENCE och NAVIGATOR. Access to sections BOOKS, REFERENCE, and NAVIGATOR.
Sage Research Methods Öppnas i nytt fönster SAGE Research Methods supports research at all levels by providing material to guide users through every step of the research process. Nearly everyone at a university is involved in research, from students learning how to conduct research to faculty conducting research for publication to librarians delivering research skills training and doing research on the efficacy of library services. SAGE Research Methods has the answer for each of these user groups, from a quick dictionary definition, a case study example from a researcher in the field, a downloadable teaching dataset, a full-text title from the Quantitative Applications in the Social Sciences series, or a video tutorial showing research in action.
Scopus Öppnas i nytt fönster Scopus is an abstract and citation database of peer-reviewed literature: scientific journals, books and conference proceedings.
Svensk historisk bibliografi 1771-2000 Öppnas i nytt fönster SHBd är den mest kompletta bibliografin över svensk historia. Den omfattar över 176 000 poster; monografier, uppsatser, recensioner och artiklar i dagstidningar mm. Posterna har hämtats från de tryckta SHB-volymerna (1771-1976) och från LIBRIS (1977-2010).
Taylor & Francis Online Öppnas i nytt fönster ÅAB prenumererar på cirka 150 tidskrifter.
Web of Science Öppnas i nytt fönster Web of Science består av följande referensdatabaser: 1.Arts and Humanities Citation Index®: här indexeras 1144 tidskrifter inom humaniora och konst. 2.Science Citation Index Expanded™: här indexeras 5700 naturvetenskapliga tidskrifter. Tillväxten är ca 17750 hänvisningar i veckan. 3.Social Sciences Citation Index®: här indexeras 1725 tidskrifter inom humaniora och samhällsvetenskap. 4.Journal Citation Reports innehåller hänvisningar från över 8500 tidskrifter från över 60 länder. Science Edition innehåller information från ungefär 5000 naturvetenskapliga och tekniska tidskrifter och Social Science Edition från ungefär 1500 humanistiska och samhällsvetenskapliga tidskrifter. 5.Essential Science Indicators innehåller rankinglistor som gör jämförelser mellan bl.a. författare och universitet. 6. Conference Proceedings Citation Index 1990- The Web of Science provides seamless access to the Science Citation Expanded®, Social Sciences Citation Index®, and Arts & Humanities Citation Index™. It enables users to search current and retrospective multidisciplinary information from approximately 8,500 of the most prestigious, high impact research journals in the world. Web of Science also provides a unique search method, cited reference searching. With it, users can navigate forward, backward, and through the literature, searching all disciplines and time spans to uncover all the information relevant to their research.

Olika databastyper

Referensdatabaser ger källhänvisningar om var du hittar böcker, artiklar och tidskrifter.

Fulltextdatabaser ger tillgång till hela artikeln eller boken.

Citeringsdatabaser ger information om var en författare, artikel eller bok har citerats.

OBS! Många databaser är både referens- och fulltextdatabaser.