Libguides: Socialvetenskaper (Vasa): Artiklar och databaser

Olika databastyper

Referensdatabaser innehåller hänvisningar till böcker, artiklar och tidskrifter.

Fulltextdatabaser ger tillgång till hela artikeln eller boken.

Citeringsdatabaser innehåller information om var en författare, artikel eller bok har citerats,

OBS! Många databaser är en blandning av referens- och fulltextdatabaser. En del av artiklarna kan finnas i fulltext medan det av andra bara finns abstraktet eller källhänvisningen.

Systematiska litteraturöversikter?

Karolinska institutets introduktion till systematiska litteraturöversikter

Underlag för dokumentation av informationssökningen (.docx)

Socialvetenskapliga databaser

I databaserna kan du hitta information (artiklar, böcker m.m.) om ett visst ämne. Vid Sök E-artiklar i Alma kan du söka i många, men inte alla, databaser samtidigt. Sök därför också i de enskilda databaserna nedan direkt.

Academic Search Complete (Ebsco) Öppnas i nytt fönster Academic Search Complete är en av bibliotekets större databaser och täcker som gott som alla ämnesområden. Databasen är både en referens- och fulltextdatabas: Artiklar ur ca 10 000 tidskrifter är tillgängliga i fulltext medan artiklar ur ytterligare ca 10 000 tidskrifter enbart indexeras med referensen och ett abstrakt (sammandrag). Ungefär 90 % av tidskrifterna innehåller referentgranskade artiklar och ca är 25 % open access. Academic Search Complete covers a variety discplines and is one the library's largest subscribed databases. Recommended for most research projects. Comprises roughly 20 000 indexed and abstracted journals, whereof half are also available as full text. 90 % is peer reviewed; 25 % is open access.
CINAHL (EBSCOhost) Öppnas i nytt fönster Innehåller huvudsakligen internationella vårdvetenskapliga artikelhänvisningar från och med 1982. Hänvisningar finns även till böcker, kongresspublikationer, standarder och AV-material. Även annan hälsovårdslitteratur ingår, bl.a. fysioterapi. Databasen uppdateras 12 gånger per år. CINAHL is the authoritative resource for nursing and allied health professionals, students, educators and researchers. This database provides indexing for 2,960 journals from the fields of nursing and allied health. The database contains more than 1,000,000 records dating back to 1981.
PsycArticles Öppnas i nytt fönster PsycARTICLES sammanställt av American Psychological Association (APA) är en fulltextdatabas. Materialet består av referentgranskade artiklar inom samhälls- och beteendevetenskap. Äldsta materialet är från 1894. PsycARTICLES®, from the American Psychological Association (APA), is a definitive source of full text, peer-reviewed scholarly and scientific articles in social and behavioral sciences. It contains articles from journals published by the American Psychological Association (APA), its imprint the Educational Publishing Foundation (EPF), and from allied organizations including the Canadian Psychological Association and the Hogrefe Publishing Group. It includes all journal articles, book reviews, letters to the editor, and errata from each journal. Coverage spans 1894 to the present and nearly all APA journals go back to Volume 1, Issue 1. The database is updated bi-weekly, ensuring your access to highly-cited articles revealing the latest psychological findings.
PsycINFO Öppnas i nytt fönster Databasen är en referensdatabas inom samhälls- och beteendevetenskaper och till dem närliggande ämnen som diskriminering, missbruksrelaterade störningar, självmord och effekterna av COVID-19 pandemin på den psykiska hälsan. I databasen finns över fem miljoner poster och databasen växer kontinuerligt. From its beginnings in 1927 as Psychological Abstracts®, APA PsycInfo has been—and remains—an unparalleled resource for psychological and behavioral research throughout scholarly and professional fields. This milestone highlights APA’s continued role as the leading publisher of critical psychological research at a time when behavioral science is increasingly in the forefront of important societal issues such as social and racial injustice, substance use disorders, suicide rates, and the effects of the COVID-19 pandemic on mental health. Explore the journey of 5 million records and growing.
PubMed/Medline Öppnas i nytt fönster PubMed was developed by the National Center for Biotechnology Information (NCBI). It was developed in conjunction with publishers of biomedical literature as a search tool for accessing literature citations and linking to full-text journals at web sites of participating publishers.
Web of Science Öppnas i nytt fönster Web of Science består av följande referensdatabaser: 1.Arts and Humanities Citation Index®: här indexeras 1144 tidskrifter inom humaniora och konst. 2.Science Citation Index Expanded™: här indexeras 5700 naturvetenskapliga tidskrifter. Tillväxten är ca 17750 hänvisningar i veckan. 3.Social Sciences Citation Index®: här indexeras 1725 tidskrifter inom humaniora och samhällsvetenskap. 4.Journal Citation Reports innehåller hänvisningar från över 8500 tidskrifter från över 60 länder. Science Edition innehåller information från ungefär 5000 naturvetenskapliga och tekniska tidskrifter och Social Science Edition från ungefär 1500 humanistiska och samhällsvetenskapliga tidskrifter. 5.Essential Science Indicators innehåller rankinglistor som gör jämförelser mellan bl.a. författare och universitet. 6. Conference Proceedings Citation Index 1990- The Web of Science provides seamless access to the Science Citation Expanded®, Social Sciences Citation Index®, and Arts & Humanities Citation Index™. It enables users to search current and retrospective multidisciplinary information from approximately 8,500 of the most prestigious, high impact research journals in the world. Web of Science also provides a unique search method, cited reference searching. With it, users can navigate forward, backward, and through the literature, searching all disciplines and time spans to uncover all the information relevant to their research.
ScienceDirect Öppnas i nytt fönster ScienceDirect är Elseviers tjänst för elektroniska resurser. Databasen innehåller artiklar i fulltext från över 2500 tidskrifter från och med 1995. Antalet artiklar överstiger 2,75 miljoner. Alla ämnesområden är företrädda men huvudvikten är på naturvetenskap i synnerhet medicin. ScienceDirect® is the world's largest electronic collection of science, technology, and medicine full-text and bibliographic information. It offers a wide variety of features and content.
Sage Journals Online Öppnas i nytt fönster 853 tidskrifter inom affärsverksamhet, humaniora, samhällsvetenskap, naturvetenskap, teknik och medicin. 853 journals in Business, Humanities, Social Sciences, and Science, Technology and Medicine.
Taylor & Francis Online Öppnas i nytt fönster ÅAB prenumererar på cirka 150 tidskrifter.
Wiley Online Library Öppnas i nytt fönster Över 1200 prenumererade vetenskapliga tidskrifter i fulltext.

Nordiska artikeldatabaser

ArtikelSök Öppnas i nytt fönster Referensdatabas för en del svenska och finlandssvenska tidnings-, tidskrifts- och årsboksartiklar fr.o.m. 1979.
Arto Öppnas i nytt fönster ARTO är en referensdatabas för nyare inhemska artiklar. Mest hittar man från och med 1990 men det finns också rikligt med hänvisningar till äldre material. I Arto registreras löpande artiklar ur 1000 tidskrifter (ansvarstidskrifter). Registreringen sker inom en månad från utgivningsdagen. Dessutom registreras artiklar inom varje ämnesområde från otaliga andra tidskrifter och samlingsverk. Artikelposterna täcker alla ämnesområden och alla vetenskapliga nivåer. ARTO innehåller också rikligt med länkar till fulltextartiklar. Informationen i ARTO produceras av ett 40-tal vetenskapliga och allmänna bibliotek. Arto is a reference database for newer Finnish articles from 1990 onwards. There are also some references to older material included. There are all together 1000 newspapers indexed. Articles cover all fields of study on different scientific levels.

Hälsa och välfärd

FPA:s publikationer
Julkari - Publikationsarkiv för social- och hälsovårdsministeriets förvaltningsområde Information om Institutionen för hälsa och välfärds (THL), och dess föregångares (KTL och Stakes) publikationer. Ett flertal av publikationerna finns fritt tillgängliga i pdf.
Social- och hälsovårdsministeriets publikationer
Institutet för hälsa och välfärd

Statistik- och indikatorbanken SOTKAnet Öppnas i nytt fönster SOTKAnet har en bred täckning av statistikuppgifter om finländarnas välfärd och hälsa. Indikatorbanken innehåller också centrala uppgifter om hälsotillståndet samt konsumtionen av social service och hälso- och sjukvård i olika europeiska länder. SOTKAnet contains comprehensive statistical information on welfare and health in Finland. The service also includes key data on population and health in Europe broken down by country.

Lagstiftning och juridik

Finlex Öppnas i nytt fönster Finlex innehåller statens författningsdata: lagstiftning, rättspraxis, myndigheters beslutsmaterial,statsfördrag, och regeringspropositioner. Alla texter är inte på svenska. Finlex is a freely accessible database of Finnish legislation. The texts are mainly in Finnish and in Swedish.
Edilex Öppnas i nytt fönster Edilex innehåller Finlands lag, dvs. civilrätt, företagsverksamhet, beskattning och tull, arbets- och socialrätt, miljö, straff- och processrätt samt offentlig rätt på svenska och finska samt rättspraxis och riksdagshandlingar på finska. Dessa juridiska tidskrifter ingår: Defensor Legis Edilex JFT / Juridiska Föreningen i Finland Lakimies Oikeus Ympäristöjuridiikka

Riksdagsbibliotekets länkbibliotek Elki Ett urval relevanta informationskällor inom områdena juridik, samhälle och riksdag
Suomi.fi - medborgartjänster i Finland
Sveriges riksdag - Statens offentliga utredningar (SOU)

Google Scholar

Hitta ÅA:s e-resurser via Google Scholar: Settings > Library links > sök på Åbo och markera Abo Akademi University Library – Fulltext ÅAB > Save

Forskningsdata och statistik

Finlands officiella statistik - Statistikcentralen (1879-2017)

Statistisk årsbok för Finland Öppnas i nytt fönster
Statistikdatabasen StatFin Öppnas i nytt fönster Finlands officiella statistik: Arbetsmarknaden, Befolkning, Boende, Byggande, Energi, Finansiering och försäkring, Företag, Handel, Hälsa, Industri, Inkomst och konsumtion, Jord- och skogsbruk samt fiske, Kultur och massmedier, Levnadsförhållanden, Löner och arbetskraftskostnader, Miljö och naturresurser, Nationalräkenskaper, Offentlig ekonomi, Priser och kostnader, Rättsväsende, Socialskydd, Tjänster, Transport och turism, Utbildning, Val, Vetenskap, teknologi och informationssamhället.
Finlands samhällsvetenskapliga dataarkiv (FSD) Öppnas i nytt fönster Finlands samhällsvetenskapliga dataarkiv (FSD) är ett nationellt serviceorgan för forskning och undervisning. FSD bevarar och distribuerar kvantitativa och kvalitativa forskningsdata i digitalt format för forskning, undervisning och studieändamål. Dataarkivet finansieras av undervisningsministeriet och är en självständig enhet vid Tammerfors universitet. Dataarkivets syfte är att öka öppenhet och transparens i forskningen, tillgängligheten till forskningsdata, och effektiv användning av existerande vetenskaplig information. FSD har fått ett Data Seal of Approaval (DSA) -certifikat som kan ges till instanser som bevarar digitala material på ett trovärdigt sätt och som möjliggör återanvändning av digitala material.
Eurostat Öppnas i nytt fönster Eurostats Statistics Database ger omfattande möjligheter att ta fram statistisk information enligt egna behov. Du skall registrera dig för att utnyttja dessa. Eurostat's Statistics Database offers you extensive possibilities to present statistical data according to your needs. For this you should register.
UK Data Archive Öppnas i nytt fönster Storbritanniens största samling av digitala forskningsdata inom samhällsvetenskap och humaniora. The UK's largest collection of digital research data in the social sciences and humanities.

Forskningsdata (Avoin tiede ja tutkimus)
Findikator "Aktuell information om centrala samhällsfenomen i form av indikatorer. Indikatorerna beskriver olika fenomen med hjälp av statistiska diagram, tabeller och analyserande text."
OECD (The Organisation for Economic Co-operation and Development)
ISSP (International Social Survey Programme)
ESS (European Social Survey)