Sök artiklar
I databaserna kan du hitta information (artiklar, böcker m.m.) om ett visst ämne. Vid Sök artiklar i Alma-Novia kan du söka i många, men inte alla, databaser samtidigt. Sök därför också i de enskilda databaserna direkt.
Viktiga databaser inom vård
- ABI/Inform Global (ProQuest) ABI Inform Global (ProQuest) provides articles and abstracts within the fields business and economic conditions, management techniques, theory, and practice of business, advertising, marketing etc.
- CINAHL Complete (EBSCO) The CINAHL Complete database allows you to search for articles in hundreds of nursing journals. In addition to journal articles, you'll also find evidence-based care sheets, quick lessons, legal cases, clinical trials, and more. CINAHL® Complete is the world's most comprehensive nursing & allied health research database, providing full text for nearly 1,400 journals indexed in CINAHL® CINAHL® Complete also provides indexing for more than 5,400 journals from the fields of nursing and allied health.
- Ebook Central (previously Ebrary) Ebook Central is a collection of over 130.000 full-text books in multiple academic and general interest subject areas.
- EBSCO Academic Search Elite Academic Search Elite (EBSCO) provides full text for more than 2,000 serials. Abstracts and indexing are provided for about 3,500 serials. The database covers nearly every area of academic study.
- Emerald Emerald provides full text articles in the spectrum of management disciplines including strategy, leadership, marketing and human resource management, engineering, applied science and technology.
- Medic Medic innehåller referenser till finländska medicinska och vårdvetenskapliga artiklar, monografier, avhandlingar och forskningsrapporter. Över 90 000 referenser har lagrats i databasen.
- MEDLINE (EBSCO) MEDLINE provides authoritative medical information on medicine, nursing, the health care system, pre-clinical sciences, dentistry, veterinary medicine and much more.
- Novias Libguides i Vasa och Jakobstad / Libguides in Vasa and Jakobstad. Studerande har möjlighet att logga in på många databaser oberoende av utbildningsprogram i Novia / Students are allowed to login to other subjects guides in Vasa and Jakobstad.
- PubMed Medline is a well-known reference database in the fields of medicine, nursing, odontology, veterinary medicine, health services and biomedical research. Medline uses the thesaurus MeSH.
- PubMed Central PubMed Central is the U.S. National Library of Medicine's free digital archive of biomedical and life sciences journal literature.
- Springer Link SpringerLink offers over 2,000 scholarly electronic journals, mainly in science, technics and medicine.
- SveMed+ / OBS! Databasen uppdateras inte längre! SveMed+ innehåller referenser till nordiska artiklar inom det medicinska området. Förutom biomedicin bevakas patientinformation och icke kliniska aspekter av hälso- och sjukvård.
- Terveysportti Terveysportti är en finskspråkig portal för hälsovårdsbranschen. Följande sidor ingår: Käypä hoito, Matkailijan terveys, Potilasohjeet, Väitöskirjat, Lääkärin tietokannat, Pharmaca mm.
- Web of Science (ISI Web of Knowledge) The Web of Science provides seamless access to the Science Citation Expanded®, Social Sciences Citation Index®, and Arts & Humanities Citation Index™
- Arto Öppnas i nytt fönster ARTO är en referensdatabas för nyare inhemska artiklar. Mest hittar man från och med 1990 men det finns också rikligt med hänvisningar till äldre material. I Arto registreras löpande artiklar ur 1000 tidskrifter (ansvarstidskrifter). Registreringen sker inom en månad från utgivningsdagen. Dessutom registreras artiklar inom varje ämnesområde från otaliga andra tidskrifter och samlingsverk. Artikelposterna täcker alla ämnesområden och alla vetenskapliga nivåer. ARTO innehåller också rikligt med länkar till fulltextartiklar. Informationen i ARTO produceras av ett 40-tal vetenskapliga och allmänna bibliotek. Arto is a reference database for newer Finnish articles from 1990 onwards. There are also some references to older material included. There are all together 1000 newspapers indexed. Articles cover all fields of study on different scientific levels.
- Medibas Kunskapsstöd för hälso- och sjukvård som skall föra ut och snabbt tillgängliggöra evidensbaserad kunskap i den kliniska vardagen.
- Journal.fi Finländska vetenskapstidskrifter på nätet
- Forskning.fi Sök information om forskning i Finland
- Online vetenskapliga tidskrifter i Finland På webbplatsen som upprätthålls av De vetenskapliga samfundens delegation publiceras information angående webbpublicering. Via Sök- och Bläddra-länken kommer man till portalen, som omfattar vetenskapliga e-tidskrifter och övriga vetenskapssamfunds webbpublikationer som publiceras i Finland. Portalen inkluderar e-tidskrifter vars vetenskapliga artiklar är refereegranskade och som är fritt tillgängliga (med högst två års fördröjning från publiceringsdatum). Även andra vetenskapssamfunds publikationer tas med ifall de har allmänt informationsvärde. Nya publikationer kan anmälas till webbplatsens redaktion.
Evidensbaserad vård
- Cochrane Library The Cochrane Library is a source of reliable and up-to-date information on the effects of interventions in health care. The Cochrane Library is designed to provide information and evidence to support decisions taken in health care.
- JBI EBP Database (Evidence-based practice) The JBI EBP Database is an online resource that includes high quality, relevant, up to date evidence-based information and guidance for health professionals to inform decisions made at the point of care. Formerly known as the Joanna Briggs Institute. The database can be searched using the OvidSP interface.
Google Scholar
Google Scholar är en söktjänst för att hitta vetenskapliga material tillgängligt på webben. Alla sökresultat är dock inte vetenskapliga.
Google Scholar facts
Google Scholar bibliotekslänkar
Med Google Scholars bibliotekslänkar är det nu ännu enklara att använda e-material. Aktivera tjänsten så visas länkar till Novias licensbelagda material i samband med sökträffarna - även på distans!
Informationssökning - guider och tips
- Guide för informationssökningInformation om t.ex. artificiell intelligens AI, olika Finnavyer, Google Scholar och Open Access.
Olika typer av databaser
Fulltextdatabaser innehåller förutom referenser även materialet (artiklarna) i sin helhet (fulltext).
Referensdatabaser innehåller referenser, som hänvisar till var artikeln är publicerad, samt eventuellt abstrakt, men inte nödvändigtvis själva artikeln, som då behöver lokaliseras på annat håll. Artikeln kan finnas tillgänglig i någon annan av de databaser som Novia har tillgång till.
Citeringsdatabaser innehåller uppgifter om källhänvisningar mellan artiklar. Hur många hänvisningar till artikeln finns det och vem har hänvisat till den?
OBS! De flesta databaser är hybrider av fulltext- och referensdatabaser. En del av tidskrifterna/artiklarna finns tillgängliga i fulltext men inte alla artiklar som ingår i databasen.
Öppet tillgängliga resurser
- Open Access in Health Sciences This guide focuses on Open Access (OA) resources that anyone can find and use online. Here you can find information on health and technological sciences and links to various OA materials (books, articles, reports, evidence based practice materials, etc.).