Libguides: Yrkeshögskolan Novia, Vård, Åbo: Övrigt

Ordböcker och tesaurer

ALLFO/FINTO - ämnesord Allmän tesaurus ALLFO är en trespråkig, allmän tesaurus, som täcker alla ämnesområden. ALLFO används för att hitta information i finländska bibliotekskataloger.
Medical Subject Headings (MeSH) Medical Subject Headings (MeSH) is a structured thesaurus in the domain of medicine. This version of MeSH in SKOS format is based on the year 2007 version of MeSH and includes the Finnish..
MOT-ordböckerna MOT är en elektronisk ordbokssamling.
SweMeSH MeSH är en tesaurus inom medicin och hälsovetenskap. SweMeSH är den svenska översättningen. Du kan söka på svenska medicinska termer och få den rätta engelska termen.
Svenska Akademiens ordlista Svenska Akademiens ordlista fritt tillgänglig på nätet.
Svenska skrivregler (E- bok)

Encyklopedier

Encyclopædia Britannica Encyclopædia Britannica Online includes the complete encyclopedia, as well as Merriam-Webster's Collegiate Dictionary and Thesaurus, Britannica Student Encyclopedia and the Britannica Book of the Year.
Nationalencyklopedin Nationalencyklopedin på nätet innehåller förutom Nationalencyklopedins 20 band även de tre supplementbanden från år 2000 och Nationalencyklopedins ordbok i tre band. Tjänsten innehåller även en svensk-engelsk-svensk ordbok.

Inhemska publikationer inom hälso- och socialvetenskaper

E-handböcker från THL De elektroniska handböckerna riktar sig till yrkespersonal inom social- och hälsovårdssektorn och kan användas som stöd i arbetet. • Handbok om arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte • Lastenneuvolakäsikirja / Handbok för barnrådgivningar • Lastensuojelun käsikirja / Handbok för barnskyddet • Handbok för handikappservice
Folkpensionsanstaltens publikationer
Helda - publikationsarkiv Helsingfors Universitets digitala publikationsarkiv som innehåller vetenskapligt material i fulltext. Här finns många finländska organisationers publikationer med.
Julkari - publikationsarkiv inom hälsa och välfärd Julkari är ett gemensamt öppet publikationsarkiv för social- och hälsovårdsministeriets förvaltningsområde. Här finns publikationer från bland andra: KTL/FPA, Stakes, STUK, THL (Institutet för hälsa och välfärd) och TTL (Arbetshälsoinstitutet).
Forskning.fi - finländska forskningspublikationer I publikationsportalen Forskning.fi kan man bläddra i och söka publikationsuppgifter för finländska universitets publikationer.
Social- och hälsovårdsministeriets publikationer Här finns rapporter och broschyrer som ges ut av Social- och hälsovårdsministeriet. Genom att välja språk, exempelvis fin, så får man fram de publikationer som finns på finska.
STUK - publikationer

Användbara länkar inom vård

Gerec - Gerontologian tutkimuskeskus
Health Services/Technology Assessment Texts (HSTAT) A free, Web-based resource of full-text documents that provide health information and support health-care decision making.
Kunskapscentrum för hälso- och sjukvården SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering, har i uppdrag att utvärdera metoder som används i vården, både etablerade och nya. Utifrån aktuell och välgjord forskning tar vi reda på vilken medicinsk effekt olika metoder har, om det finns några risker med dem, och om åtgärderna ger mesta möjliga nytta för pengarna. SBU:s oberoende utvärderingar ska användas som stöd av alla som på olika nivåer i samhället bestämmer hur hälso- och sjukvården ska se ut.
Kunskapsguiden En portal för dig som arbetar inom hälsa, vård och omsorg. Behandlar ämnen som evidensbaserad praktik, psykisk ohälsa, vård och omsorg om äldre, missbruk och beroende. Webbutbildningar
Läkemedelsinformation På Lääkeinfo.fi-sidorna finns bipacksedlarna till läkemedel som finns på marknaden i Finland. Bipacksedlarna är officiellt godkända av myndigheterna. Tjänsten är producerade av Läkemedelsinformationscentralen.
Nursing Theory A list of major nursing theorists.
Patient FASS Bakom Fass står läkemedelsindustriföreningens Service AB. Läkemedelsindustrins kunskap och information förmedlas till den svenska hälso- och sjukvården samt äldreomsorgen. Att ge patienter tillgång till läkemedel så snart dessa finns tillgängliga och att tillhandahålla information om produkternas egenskaper och användning.
STUK - Strålsäkerhetscentralen En myndighet som övervakar strål- och kärnsäkerheten. Här hittas bl.a. information, publikationer och direktiv.
Terveyskirjasto Terveyskirjasto erbjuder pålitlig, oberoende och aktuell information om hälsa och sjukdom. (Endast på finska.)
Toxnet Contains databases on toxicology, hazardous chemicals, environmental health, and toxic releases.
Vårdhandboken Den nationella Vårdhandboken säkerställer god och säker vård på lika villkor. Här hittar du som arbetar med vård och omsorg kvalitetssäkrade metodanvisningar och arbetsmetoder. Vårdhandboken underlättar det dagliga vårdarbetet, ökar kvaliteten och ger effektivare vårdprocesser.
Vårdverktyget Ett kompletterande kunskapsstöd med relevant information för vården.

Användbara länkar inom vård, offentliga institutioner

Arbetshälsoinstitutet Arbetshälsoinstitutet bedriver forskning, förmedlar information inom fältet för arbetshälsa, företagshälsovård och arbetarskydd. Målet för institutets verksamhet är en frisk arbetstagare, en välmående arbetsplats och en trygg och produktiv arbetsmiljö.
Folkpensionsanstalten (FPA)
Institutet för hälsa och välfärd (THL)
Social- och hälsovårdsministeriet
Socialstyrelsen (Sverige) Socialstyrelsen är en statlig myndighet som värnar hälsa, välfärd och allas lika tillgång till god vård och omsorg.
World health organization (WHO)

Statistik

Findikator.fi Aktuell information om centrala samhällsfenomen i form av indikatorer. Indikatorerna beskriver olika fenomen med hjälp av statistiska diagram, tabeller och analyserande text.
Eurostat Eurostat, the Statistical Office of the European Communities, gives free access to economic and social information on the euro-zone, the EU and the 25 Member States.
Statistiska årsböcker Statistisk årsbok för Finland tillgänglig från och med år 1879. Årsböcker fr.o.m. 1999 kan fås i kalkylbladsformat. På sidan finns även länkar till andra länders statistiska årsböcker.
Statista Statista provides quick and reliable access to over 1 million statistics on 80,000 topics from 18,000 sources.
SOTKAnet SOTKAnet har en bred täckning av statistikuppgifter om finländarnas välfärd och hälsa. Indikatorbanken innehåller också centrala uppgifter om hälsotillståndet samt konsumtionen av social service och hälso- och sjukvård i olika europeiska länder.

Lagstiftning

EUR-Lex EUR-Lex är portalen för den samlade EG-rätten: - EG-rättsakter på alla officiella språk - Europeiska unionens officiella tidning - Fördrag - Lagstiftning - Förberedande rättsakter - Rättspraxis - Parlamentsledamöternas frågor - Dokument av allmänt intresse -Utvidgningen
Finlex FINLEX är indelad i följande delar: lagstiftning, rättspraxis, myndigheter, statsfördrag och regeringspropositioner.