Olika databastyper
Referensdatabaser ger källhänvisningar om var du hittar böcker, artiklar och tidskrifter.
Fulltextdatabaser ger tillgång till hela artikeln eller boken.
Citeringsdatabaser ger information om var en författare, artikel eller bok har citerats.
OBS! Många databaser är både referens- och fulltextdatabaser.
Bibliotekets databaser inom ämnet historia
I databaserna nedan kan du som studerar eller forskar i historia hitta relevant information. En annan lista med databaser inom ämnet hittar du här.
I Almas e-artikelsökning kan du söka e-artiklar i många, men inte alla, databaser samtidigt. Största delen av databaserna är internationella, varför det ofta lönar sig att söka med engelska sökord. Vi rekommenderar att antingen logga in i Alma eller använda dig av VPN-uppkoppling då du gör dina sökningar, för att komma åt även det licensbelagda materialet.
- Academic Search Complete (Ebsco) Öppnas i nytt fönster Academic Search Premier är en tvärvetenskaplig databas som ger tillgång till mer än 4700 tidskrifter i fulltext och till abstrakt från 13600 tidskrifter.
- Adam Matthew Öppnas i nytt fönster Innehåller: Archives Direct (Apartheid, Confidential Print Africa), Eighteenth Century Journals, Gender Identity & Social Change, Global Commodities och Slavery, Abolition and Social Justice. Mest primärmaterial.
- Agricola - Suomen historiaverkko Öppnas i nytt fönster Länkar till historia och historieforskning i första hand gällande Finland.
- Arts & Humanities Citation Index - Web of Science Öppnas i nytt fönster I Arts and Humanities Citation Index® indexeras 1395 tidskrifter inom humaniora och konst. Indexet är en del av Web of Science.
- Bloomsbury Cultural History Öppnas i nytt fönster Bloomsbury Cultural History is an extraordinary, fully cross-searchable digital resource that engages with culture throughout the ages from antiquity to modernity. Thanks to its interdisciplinary nature and ever-expanding collections, this unique digital reference tool promises to be an essential resource on many courses from cultural studies and sociology to history and anthropology.
- European Views of the Americans: 1493 to 1750 Öppnas i nytt fönster Ett omfattande bibliografiskt index över europeisk forskning som relaterar till Syd-, Central- och Nordamerika.
- Gale Primary Sources Öppnas i nytt fönster Gale Primary Sources gränssnitt ger tillgång till miljontals sidor av innehåll som spänner över många århundraden och geografiska regioner. Användare kan utforska ett brett utbud av innehåll inklusive monografier, manuskript, tidningar, fotografier, kartor mm. Gale är en av världens största digitala resurser inom ämnena humaniora och samhällsvetenskap. I databasen ingår Archives Unbound, Eighteenth Century Collections Online, Financial Times Historical Archive, The Economist Historical Archive och The Times Digital Archive.
- Gale Research Complete Öppnas i nytt fönster Gale Research Complete enables users toaccess millions of pages of primary sourcesand e-reference and periodical contenton Gale’s platforms, which weredesigned to streamline the student andresearcher workflow. Gale Research Complete gör det möjligt för användare attkomma åt miljontals sidor med primära källor och e-referens och periodiskt innehållpå Gales plattformar.
- Historical Abstracts Öppnas i nytt fönster Historical Abstracts innehåller engelskspråkiga referat av vetenskaplig världshistorisk litteratur om perioden 1450 till nutiden. Täcker ungefär 1800 tidskrifter på över 50 språk med särskild tyngd på engelskspråkig litteratur.
- JSTOR Arts & Sciences I Collection (Humanities) Öppnas i nytt fönster JSTOR är ett fulltextarkiv som erbjuder 192 tidskrifters alla nummer i fulltext, med undantag för de nyaste årgångarna. Databasen omfattar ämnen som afroamerikansk forskning, antropologi, Asienforskning, historia, språk och litteratur samt filosofi.
- MLA International Bibliography with Full Text Öppnas i nytt fönster MLA International Bibliography som ges ut av Modern Language Association är en referensdatabas inom bl.a. moderna språk, litteratur, folkloristik och språkvetenskap samt historiska aspekter av publicering och språk- och litteraturundervisning.
- Sage Knowledge Öppnas i nytt fönster Tillgång till BOOKS, REFERENCE och NAVIGATOR. Access to sections BOOKS, REFERENCE, and NAVIGATOR.
- Sage Research Methods Öppnas i nytt fönster SAGE Research Methods supports research at all levels by providing material to guide users through every step of the research process.
- Science Direct Öppnas i nytt fönster ScienceDirect är Elseviers tjänst för elektroniska resurser i alla ämnesområden men tyngdpunkten ligger på naturvetenskaper, teknologi och medicin.
- Svensk historisk bibliografi 1771-2000 Öppnas i nytt fönster SHBd är den mest kompletta bibliografin över svensk historia.
- Web of Science Öppnas i nytt fönster Web of Science består av följande referensdatabaser: Arts and Humanities Citation Index®, Science Citation Index Expanded™ och Social Sciences Citation Index®.
- Wiley Online Library Öppnas i nytt fönster Wiley Online Library ger tillgång till cirka 1200 tidskrifter inom hälsovetenskaper, socialvetenskaper och humaniora.
Google Scholar
Hitta ÅA-resurser via Google Scholar: Settings → Library links → sök på Åbo Akademi och markera Abo Akademi University Library – ÅAU Fulltext → save.
Andra biblioteksdatabaser
- Melinda Öppnas i nytt fönster MELINDA är universitetsbibliotekens samkatalog. Den innehåller Finlands nationalbibliografi. Även information om Riksdagsbibliotekets och Depåbibliotekets samlingar finns, samt om landskapsbibliotekens och specialbibliotekens tidskrifter.
- Libris Öppnas i nytt fönster Databas över svenska forsknings- och specialbibliotekens och vissa folkbiblioteks samlingar.
Nordiska artikeldatabaser
- Norart Öppnas i nytt fönster Referanser til artikler fra ca. 450 norske og nordiske tidsskrifter og årbøker
- bibliotek.dk - Artikler Öppnas i nytt fönster I bibliotek.dk finder du knap 2 millioner henvisninger til artikler - især fra danske aviser og tidsskrifter.
RITVA & Yle-samlingen
- Radio- och TV-arkivet RITVA lagrar de centrala kanalernas programflöde i sin helhet. Dessutom lagras prov av nästan 100 övriga kanaler. Digitalt material finns lagrat sedan början av år 2009.
Yle-samlingen innehåller alla TV-program som producerats av Rundradion fr.o.m. 1957.
Du kan endast söka i databaserna. För att se och lyssna på programmen måste du gå till friexemplarsdatorn i Boktornet. Personalen vid lånedisken hjälper dej!
Arkiv och övrigt digitaliserat material
Det finns flera olika arkivsamlingar vid Åbo Akademi, varav en del är sökbara på nätet och en del även digitaliserade. Olika arkiv har sina egna kataloger och användarregler kan variera. Det är alltid bra att kontakta arkivet före besöket. Här finns även annat intressant elektroniskt material.
För muspekaren över i:et för mer information om arkivet i fråga.
Arkiv inom Åbo Akademi
- Cultura - kulturvetenskapliga arkivet vid Åbo Akademi Innehåller etnologiska och folkloristiska samlingar samt Svensk-Finlands textilarkiv
- Hereditas culturalis Det digitaliserade kulturarvsmaterialet vid ÅAB. Tryckta böcker, småskrifter, affischer, handskrifter och bilder. Bläddra i materialet i portalen eller gör riktade sökningar i databasen.
- Sjöhistoriska institutet vid Åbo Akademi Sjöhistoriskt och maritimetnologiskt arkivmaterial. Rederi- och bolagsarkiv, skeppsdagböcker, fotografier, ljudband etc. Fotografier sökbara i Spegeln, men synliga bara på institutets kunddator. Skeppsdagböker sökbara på institutets webbsida.
- Svensk-Finlands Textilarkiv Ett specialarkiv för hela svenskfinlands textila tradition. Innehåller textilprover ordnade ortsvis samt hela textiler från vardag och fest. Tillgängligt enligt överenskommelse.
- Åbo Akademis biblioteks arkivsamlingar Samlingarna består av ett rikt personhistoriskt material som främst relaterar till Svenskfinland, Åbo och Åbo Akademi. Sök i databaser och beställ materialet fram i förväg, senast dagen före besöket.
Övriga arkiv och övrigt digitaliserat material
- Arbetararkivet Ett mångsidigt arkiv med en anknytning till den finländska arbetarrörelsen.
- Dansk Folkemindesamling Det danska nationalarkivet för folkminnen.
- Finlands svenska folkdiktning Finlands svenska folkdiktning omfattar folkloristiskt material från 1800- och 1900-talet.
- Finländska webbarkivet Lagrar alla sidor med ändelserna .fi och .ax samt övriga inhemska webbplatser. Materialet tillgängligt på friexemplarsdatorn i Boktornet.
- Finska Litteratursällskapet - arkiv Arkivet samlar in skriftligt och muntligt kulturarv och består av flera sektioner. Arkiv för folkminne och samtidskultur samt litteratur och kulturhistoria är öppna för alla.
- Finska Litteratursällskapet - digitalt material Finska Litteratursällskapet tillhandahåller material om Finlands kultur och kulturarv, även i digital form. Av materialet framställs även informationspaket och databaser på webben.
- Historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen arkisto (Åbo universitet) Ett kulturhistoriskt arkiv med en anknytning till forskningen och undervisningen vid Åbo universitet.
- Kansanperinteen arkisto (Tammerfors universitet) Ett 1965 grundat arkiv om historia och folklore i Tammerfors.
- Kungliga bibliotekets arkiv - Arken Information om personarkiv, dvs. efterlämnade papper från personer som författare, konstnärer och forskare, samt om enskilda arkiv, dvs. efterlämnade handlingar från föreningar, organisationer och släkter.
- Migrationsinstitutets arkiv Arkivet innehåller material om emigration och utlandsfinländare.
- Museiverkets arkiv Samlingar med arkeologi, den byggda miljön och etnologi som kärnområden.
- Nationalbibliotekets digitaliserade samlingar Tidningar, tidskrifter och andra samlingar. Äldre material fritt tillgängligt. Allt material tillgängligt på friexemplarsdatorn i Boktornet.
- Norsk folkeminnesamling Det norska kulturhistoriska nationalarkivet.
- Riksarkivet Riksarkivet har filialer bl.a. i Åbo och Vasa.
- Riksdagens arkiv Arkivet omfattar material som berör Finlands politiska historia.
- Svenska litteratursällskapets arkiv Inkl. Finlands svenska musikinstitut, Folkkultursarkivet, Språkarkivet, Historiska och litteraturhistoriska arkivet, Österbottens traditionsarkiv.
- Tradition Archives Länkar till arkiv i olika länder.