Gå till huvudinnehållet

Referenshanteringsprogram: Referenssystem

Referenssystem

Referenssystemet styr hur dina källhävnisningar och din källförteckning ser ut. Zotero innehåller flera hundra färdiga referenssystem. Etablerade system som Harvard, APA, MLA och Oxford finns givetvis bland dessa. Även många tidskrifters egna eller föredragna system är färdigt inmatade.

Vilket referenssystem ska jag använda?
Fråga din handledare vilket referenssystem som används i ditt ämne. Ofta används ett väletablerat system; antingen fullt ut eller med små variationer. Om systemet som ditt ämne använder inte till fullo motsvaras av ett befintligt system kan du skapa ett eget system.

Men om jag får välja själv?
Harvard och APA är vanliga referenssystem där källhänvisningarna kommer i den löpande texten (s.k. parentessystem eller författare-årtalssystem). Oxfordsystemet är ett vanligt fotnotssystem. Vancouversystemet är lämpligt för den som behöver ett system med slutnoter. Somliga system, t.ex. Chicagosystemet, finns i olika versioner och därmed lämpliga för både källhänvisningar i den löpande texten och fotnoter (välj rätt version!).

 

Referenssystem i Zotero

I Zotero finns en uppsjö olika referenssystetem att välja mellan och det finns ytterligare fler att ladda ner.

 

 

Boktips

Boktips: Aldrin, Viktor (2021): Referensguiden 2. Parallell stilmanual för Harvard, APA, Oxford och Chicago. Finns som e-bok i Biblio, logga in med lånekortsnummer och pinkod.