Olika databastyper
REFERENSDATABASER ger källhänvisningar om var du hittar böcker, artiklar och tidskrifter.
FULLTEXTDATABASER ger tillgång till hela artikeln eller boken.
CITERINGSDATABASER ger information om var en författare, artikel eller bok har citerats.
OBS! Många databaser är både referens- och fulltextdatabaser.
Databaser inom språk och lingvistik
I databaserna nedan kan du söka på innehållet i böcker och tidskrifter.
Med e-artiklar (PCI) sökning i Alma kan du söka i många, men inte alla, databaser samtidig. Sök därför också direkt i de enskilda databaserna.
- Academic Search Complete (Ebsco) Öppnas i nytt fönster Academic Search Complete är en av bibliotekets större databaser och täcker som gott som alla ämnesområden. Databasen är både en referens- och fulltextdatabas: Artiklar ur ca 10 000 tidskrifter är tillgängliga i fulltext medan artiklar ur ytterligare ca 10 000 tidskrifter enbart indexeras med referensen och ett abstrakt (sammandrag). Ungefär 90 % av tidskrifterna innehåller referentgranskade artiklar och ca är 25 % open access. Academic Search Complete covers a variety discplines and is one the library's largest subscribed databases. Recommended for most research projects. Comprises roughly 20 000 indexed and abstracted journals, whereof half are also available as full text. 90 % is peer reviewed; 25 % is open access.
- ArtikelSök Öppnas i nytt fönster Referensdatabas för en del svenska och finlandssvenska tidnings-, tidskrifts- och årsboksartiklar fr.o.m. 1979.
- Arto Öppnas i nytt fönster ARTO är en referensdatabas för nyare inhemska artiklar. Mest hittar man från och med 1990 men det finns också rikligt med hänvisningar till äldre material. I Arto registreras löpande artiklar ur 1000 tidskrifter (ansvarstidskrifter). Registreringen sker inom en månad från utgivningsdagen. Dessutom registreras artiklar inom varje ämnesområde från otaliga andra tidskrifter och samlingsverk. Artikelposterna täcker alla ämnesområden och alla vetenskapliga nivåer. ARTO innehåller också rikligt med länkar till fulltextartiklar. Informationen i ARTO produceras av ett 40-tal vetenskapliga och allmänna bibliotek. Arto is a reference database for newer Finnish articles from 1990 onwards. There are also some references to older material included. There are all together 1000 newspapers indexed. Articles cover all fields of study on different scientific levels.
- bibliotek.dk - Artikler Öppnas i nytt fönster I bibliotek.dk finder du knap 2 millioner henvisninger til artikler - især fra danske aviser og tidsskrifter.
- Communication & Mass Media Complete Öppnas i nytt fönster Hänvisningar till artiklar och fulltextartiklar om alla aspekter av kommunikation: språk, mobila kommunikationssystem, massmedier, lingvistik, telekommunikation, turism ... Communication & Mass Media Complete provides the most robust, quality research solution in areas related to communication and mass media.
- Elektra Öppnas i nytt fönster Elektra innehåller 17 000 artiklar från mer än 40 inhemska vetenskapliga tidskrifter och ett femtiotal dissertationer. Doria.
- Historical Abstracts Öppnas i nytt fönster Historical Abstracts innehåller engelskspråkiga referat av vetenskaplig världshistorisk litteratur om perioden 1450 till nutiden. Täcker ungefär 1800 tidskrifter på över 50 språk med särskild tyngd på engelskspråkig litteratur. Historical Abstracts currently covers over 1,700 journals published worldwide in over forty languages. The database comprises over 720,000 entries from periodicals, with full-text links to over 135,000 articles and dissertations and masters' theses.
- Integrum Profi Öppnas i nytt fönster
- JSTOR Arts & Sciences I Collection (Humanities) Öppnas i nytt fönster ÅAB prenumererar på Arts & Sciences I Collection och Business Collection. Förstnämnda omfattar ämnen som afroamerikansk forskning, antropologi, Asienforskning, ekologi, företagsekonomi, pedagogik, finansiering, historia, språk och litteratur, matematik, filosofi, statsvetenskap, demografi, sociologi och statistik. JSTOR är ett fulltextarkiv där tidskriftsartiklarna finns med ända från tidskrifternas första nummer. Däremot finns de nyaste årgångarna inte med. JSTOR is a fulltext database in the fields of social sciences, arts and business. The collection packages which are enabled at University of Helsinki are Arts & Sciences I Collection, Business Collection and Ecology & Botany Collection. The database includes 192 journals in fulltext from the first volume. For complete lists of titles and collections, please refer to http://www.jstor.org/about/collection.list.html.
- MLA International Bibliography The MLA International Bibliography with Full Text combines an index for the study of language, literature, linguistics, rhetoric and composition, folklore, and film with full text for more than 1,000 journals, including many of the leading publications in these fields. Produced by the Modern Language Association (MLA) and international in scope, the bibliography covers scholarly publications from the early 20th century to the present, including journal articles, books, articles in books, series, translations, scholarly editions, websites, and dissertations. The database also includes the MLA Directory of Periodicals and the MLA Thesaurus, a proprietary, searchable collection of thousands of subject terms, and personal names used in indexing the bibliography.
- Norart Öppnas i nytt fönster Referanser til artikler fra ca. 450 norske og nordiske tidsskrifter og årbøker
- Sage Journals Online Öppnas i nytt fönster 853 tidskrifter inom affärsverksamhet, humaniora, samhällsvetenskap, naturvetenskap, teknik och medicin. 853 journals in Business, Humanities, Social Sciences, and Science, Technology and Medicine.
- ScienceDirect Öppnas i nytt fönster ScienceDirect är Elseviers tjänst för elektroniska resurser. Databasen innehåller artiklar i fulltext från över 2500 tidskrifter från och med 1995. Antalet artiklar överstiger 2,75 miljoner. Alla ämnesområden är företrädda men huvudvikten är på naturvetenskap i synnerhet medicin. ScienceDirect® is the world's largest electronic collection of science, technology, and medicine full-text and bibliographic information. It offers a wide variety of features and content.
- Scopus Öppnas i nytt fönster Scopus is an abstract and citation database of peer-reviewed literature: scientific journals, books and conference proceedings.
- Web of Science Öppnas i nytt fönster Web of Science består av följande referensdatabaser: 1.Arts and Humanities Citation Index®: här indexeras 1144 tidskrifter inom humaniora och konst. 2.Science Citation Index Expanded™: här indexeras 5700 naturvetenskapliga tidskrifter. Tillväxten är ca 17750 hänvisningar i veckan. 3.Social Sciences Citation Index®: här indexeras 1725 tidskrifter inom humaniora och samhällsvetenskap. 4.Journal Citation Reports innehåller hänvisningar från över 8500 tidskrifter från över 60 länder. Science Edition innehåller information från ungefär 5000 naturvetenskapliga och tekniska tidskrifter och Social Science Edition från ungefär 1500 humanistiska och samhällsvetenskapliga tidskrifter. 5.Essential Science Indicators innehåller rankinglistor som gör jämförelser mellan bl.a. författare och universitet. 6. Conference Proceedings Citation Index 1990- The Web of Science provides seamless access to the Science Citation Expanded®, Social Sciences Citation Index®, and Arts & Humanities Citation Index™. It enables users to search current and retrospective multidisciplinary information from approximately 8,500 of the most prestigious, high impact research journals in the world. Web of Science also provides a unique search method, cited reference searching. With it, users can navigate forward, backward, and through the literature, searching all disciplines and time spans to uncover all the information relevant to their research.
- Wiley Online Library Öppnas i nytt fönster Över 1200 prenumererade vetenskapliga tidskrifter i fulltext.
Google Scholar
Hitta ÅA:s e-resurser via Google Scholar: Settings > Library links > sök på Åbo och markera Abo Akademi University Library – Fulltext ÅAB > Save
Hittar du inte materialet i Alma?
Kolla samdatabasen Melinda
- Finns tidskriften/boken på något annat bibliotek i Åbo, gå dit och läs eller kopiera/skanna artikeln eller låna boken därifrån
- Finns tidskriften vid Depåbiblioteket beställ gratis e-kopia av artikeln eller fjärrlåna boken mot avgift
I övriga fall kan du fjärrlåna artikeln (vilket betyder att du får en kopia av den) eller boken.
Graduskribenter fjärrlånar gratis mot intyg (PDF). För andra uppbärs en avgift.
Digitala arkiv och databaser
För att hitta primärmaterial behöver du kanske använda dig av ett arkiv. Många arkivsamlingar är sökbara på nätet och en del arkivmaterial kan rentav vara direkt tillgängligt digitalt.
- Adam Matthew Includes collections: Archives Direct (Apartheid, CP Africa), Eighteenth Century Journals, Gender Identity & Social Change, Global Commodities, London Low Life, and Slavery, Abolition and Social Justice
- Europeana Öppnas i nytt fönster Europeana Collections - ger dig tillgång till över 50 miljoner digitaliserade objekt – böcker, musik, konstverk m.m. – med avancerade sök- och filtreringsverktyg som hjälper dig att hitta det du letar efter. Här finns även tematiska samlingar om konst, mode, musik, fotografi och första världskriget som innehåller gallerier, bloggar och utställningar.
- Frantext Öppnas i nytt fönster Textkorpus med mera än 3650 texter på franska från 1500-1900-talet. 1940 lemmatiserade moderna texter.
- Gallica Öppnas i nytt fönster Franska nationalbibliotekets digitaliseringsprojekt. Samlingen är mycket omfattande. The digitization project of the French National Library. The collection is very comprehensive.
- Nationalbibliotekets digitaliserade samlingar Tidningar, tidskrifter och andra samlingar. Äldre material fritt tillgängligt. Allt material tillgängligt på friexemplarsdatorn i Boktornet.
- Finländska webbarkivet Lagrar alla sidor med ändelserna .fi och .ax samt övriga inhemska webbplatser. Materialet tillgängligt på friexemplarsdatorn i Boktornet.
- Kungliga bibliotekets arkiv - Arken Information om personarkiv, dvs. efterlämnade papper från personer som författare, konstnärer och forskare, samt om enskilda arkiv, dvs. efterlämnade handlingar från föreningar, organisationer och släkter.
- Radio- och tv-arkivet De centrala radio- och TV-kanalernas programflöde i sin helhet i digital form fr.o.m. 2009. Materialet tillgängligt på friexemplarsdatorn i Boktornet.
- Svenska litteratursällskapets arkiv Inkl. Finlands svenska musikinstitut, Folkkultursarkivet, Språkarkivet, Historiska och litteraturhistoriska arkivet, Österbottens traditionsarkiv.
- Hereditas culturalis Det digitaliserade kulturarvsmaterialet vid ÅAB. Tryckta böcker, småskrifter, affischer, handskrifter och bilder. Bläddra i materialet i portalen eller gör riktade sökningar i databasen.
- Åbo Akademis biblioteks arkivsamlingar Samlingarna består av ett rikt personhistoriskt material som främst relaterar till Svenskfinland, Åbo och Åbo Akademi. Sök i databaser och beställ materialet fram i förväg, senast dagen före besöket.
RITVA & Yle-samlingen
- Radio- och TV-arkivet RITVA lagrar de centrala kanalernas programflöde i sin helhet. Dessutom lagras prov av nästan 100 övriga kanaler. Digitalt material finns lagrat sedan början av år 2009.
Yle-samlingen innehåller alla TV-program som producerats av Rundradion f.o.m. 1957.
Du kan endast söka i databaserna. För att se och lyssna på programmen måste du gå till friexemplarsdatorn i Boktornet. Personalen vid lånedisken hjälper dej!