Libguides: Pedagogiska ämnen: Artiklar och databaser

Olika databastyper

Referensdatabaser innehåller hänvisningar till böcker, artiklar och tidskrifter.

Fulltextdatabaser ger tillgång till hela artikeln eller boken.

Citeringsdatabaser innehåller information om var en författare, artikel eller bok har citerats,

OBS! Många databaser är en blandning av referens- och fulltextdatabaser. En del av artiklarna kan finnas i fulltext medan det av andra bara finns abstraktet eller källhänvisningen.

Hur fungerar en vetenskaplig artikel?

Databaser inom det pedagogiska ämnesområdet

I databaserna kan du hitta information (artiklar, böcker, konferenspublikationer m.m.) om ett visst ämne. Vid Sök E-artiklar i Alma går det att söka i flera, men inte alla, databaser samtidigt. Sök därför också direkt i de enskilda databaserna. Följande databaser innehåller information från det pedagogiska ämnesområdet:

Education Research Complete (EBSCO) Öppnas i nytt fönster Education Research Complete provides information across all levels of education from early childhood to higher education as well as all educational specialties from multilingual education to health education and testing.
Academic Search Complete (Ebsco) Öppnas i nytt fönster Academic Search Complete är en av bibliotekets större databaser och täcker som gott som alla ämnesområden. Databasen är både en referens- och fulltextdatabas: Artiklar ur ca 10 000 tidskrifter är tillgängliga i fulltext medan artiklar ur ytterligare ca 10 000 tidskrifter enbart indexeras med referensen och ett abstrakt (sammandrag). Ungefär 90 % av tidskrifterna innehåller referentgranskade artiklar och ca är 25 % open access. Academic Search Complete covers a variety discplines and is one the library's largest subscribed databases. Recommended for most research projects. Comprises roughly 20 000 indexed and abstracted journals, whereof half are also available as full text. 90 % is peer reviewed; 25 % is open access.
Arto Öppnas i nytt fönster ARTO är en referensdatabas för nyare inhemska artiklar. Mest hittar man från och med 1990 men det finns också rikligt med hänvisningar till äldre material. I Arto registreras löpande artiklar ur 1000 tidskrifter (ansvarstidskrifter). Registreringen sker inom en månad från utgivningsdagen. Dessutom registreras artiklar inom varje ämnesområde från otaliga andra tidskrifter och samlingsverk. Artikelposterna täcker alla ämnesområden och alla vetenskapliga nivåer. ARTO innehåller också rikligt med länkar till fulltextartiklar. Informationen i ARTO produceras av ett 40-tal vetenskapliga och allmänna bibliotek. Arto is a reference database for newer Finnish articles from 1990 onwards. There are also some references to older material included. There are all together 1000 newspapers indexed. Articles cover all fields of study on different scientific levels.
Ebook Central Öppnas i nytt fönster Innehåller mera än 100000 böcker. Urvalet är inte statiskt, nya titlar kommer till och gamla kan försvinna. Det är möjligt att per session kopiera 15% av boken och att skriva ut 30% på pdf. Det är också möjligt att ladda ner hela böcker med Adobe Digital Editions för max. 14 dagar. The database contains over 100000 books. Selection is not static, new titels are added and old ones can disappear. It is possible to copy maximally 15% of the book and print 30% on pdf per session. The entire document can be downloaded for 14 days using Adobe Digital Editions.
Elektra Öppnas i nytt fönster Elektra innehåller 17 000 artiklar från mer än 40 inhemska vetenskapliga tidskrifter och ett femtiotal dissertationer. Doria.

ERIC - Education Resources Information Center

International Encyclopedia of Education (Third edition) Öppnas i nytt fönster Uppslagsverkets tryckta version omfattar 8400 sidor. Det består av 1350 artiklar skrivna av 1500 skribenter från mera än 100 länder. Utgivningsår: 2010
International Encyclopedia of the Social & Behavioral Sciences Öppnas i nytt fönster Omfattande uppslagsverk inom social- och beteendevetenskap.
JSTOR Arts and Sciences I (Social Science) Öppnas i nytt fönster ÅAB prenumererar på Arts & Sciences I Collection och Business Collection. Förstnämnda omfattar ämnen som afroamerikansk forskning, antropologi, Asienforskning, ekologi, företagsekonomi, pedagogik, finansiering, historia, språk och litteratur, matematik, filosofi, statsvetenskap, demografi, sociologi och statistik. JSTOR är ett fulltextarkiv där tidskriftsartiklarna finns med ända från tidskrifternas första nummer. Däremot finns de nyaste årgångarna inte med. JSTOR is a fulltext database in the fields of social sciences, arts and business. The collection packages which are enabled at University of Helsinki are Arts & Sciences I Collection, Business Collection and Ecology & Botany Collection. The database includes 192 journals in fulltext from the first volume.
Cambridge Higher Education Textbooks Öppnas i nytt fönster Cambridge Higher Education innehåller textbooks ("kursböcker"). Böckerna kan läsas online i webbläsaren och antalet samtidiga läsare är obegränsat. Om du vill ladda ner boken för offline-läsning behöver du skapa ett gratis personligt Cambridge Core-konto och ladda ner appen Cambridge Spiral (finns Windows, OS X, Android, iOS). Med kontot kan du även göra anteckningar, understreckningar, bokmärken och ändra typsnittets storlek.
OECD iLibrary Öppnas i nytt fönster Innehåll t.o.m. 2012. OECD:s online bibliotek av böcker, periodika, statistik, arbetspapper och uppslagsverk. Följande organisationers publikationer ingår: Organisation for Economic Cooperation and Development (OECD) OECD Development Centre International Energy Agency (IEA) Nuclear Energy Agency (NEA) International Transport Forum (ITF) Programme for International Student Assessment (Pisa) Content available -2012. OECD iLibrary contains all the publications and datasets released by OECD (Organisation for Economic Cooperation and Development), International Energy Agency (IEA), Nuclear Energy Agency (NEA), OECD Development Centre, PISA (Programme for International Student Assessment), and International Transport Forum (ITF).
Sage Journals Online Öppnas i nytt fönster 853 tidskrifter inom affärsverksamhet, humaniora, samhällsvetenskap, naturvetenskap, teknik och medicin. 853 journals in Business, Humanities, Social Sciences, and Science, Technology and Medicine.
ScienceDirect Öppnas i nytt fönster ScienceDirect är Elseviers tjänst för elektroniska resurser. Databasen innehåller artiklar i fulltext från över 2500 tidskrifter från och med 1995. Antalet artiklar överstiger 2,75 miljoner. Alla ämnesområden är företrädda men huvudvikten är på naturvetenskap i synnerhet medicin. ScienceDirect® is the world's largest electronic collection of science, technology, and medicine full-text and bibliographic information. It offers a wide variety of features and content.
Taylor & Francis Online Öppnas i nytt fönster ÅAB prenumererar på cirka 150 tidskrifter.
Wiley Online Library Öppnas i nytt fönster Över 1200 prenumererade vetenskapliga tidskrifter i fulltext.

Lagstiftning och juridik

Finlex Öppnas i nytt fönster Finlex innehåller statens författningsdata: lagstiftning, rättspraxis, myndigheters beslutsmaterial,statsfördrag, och regeringspropositioner. Alla texter är inte på svenska. Finlex is a freely accessible database of Finnish legislation. The texts are mainly in Finnish and in Swedish.
Edilex Öppnas i nytt fönster Edilex innehåller Finlands lag, dvs. civilrätt, företagsverksamhet, beskattning och tull, arbets- och socialrätt, miljö, straff- och processrätt samt offentlig rätt på svenska och finska samt rättspraxis och riksdagshandlingar på finska. Dessa juridiska tidskrifter ingår: Defensor Legis Edilex JFT / Juridiska Föreningen i Finland Lakimies Oikeus Ympäristöjuridiikka

Google Scholar

Hitta ÅA:s e-resurser via Google Scholar: Settings > Library links > sök på Åbo och markera Abo Akademi University Library – Fulltext ÅAB > Save