Olika databastyper
Referensdatabaser ger källhänvisningar om var du hittar böcker, artiklar och tidskrifter.
Fulltextdatabaser ger tillgång till hela artikeln eller boken.
Citeringsdatabaser ger information om var en författare, artikel eller bok har citerats.
OBS! Många databaser är både referens- och fulltextdatabaser.
Google Scholar
Hitta ÅA-resurser via Google Scholar: Settings → Library links → sök på Åbo Akademi och markera Abo Akademi University Library – ÅAU Fulltext → save.
RITVA & Yle-samlingen
- Radio- och TV-arkivet RITVA lagrar de centrala kanalernas programflöde i sin helhet. Dessutom lagras prov av nästan 100 övriga kanaler. Digitalt material finns lagrat sedan början av år 2009.
Yle-samlingen innehåller alla TV-program som producerats av Rundradion fr.o.m. 1957.
Du kan endast söka i databaserna. För att se och lyssna på programmen måste du gå till friexemplarsdatorn i Boktornet. Personalen vid lånedisken hjälper dej!
Databaser relevanta för genusvetare
I databaserna nedan kan du som studerar eller forskar i genusvetenskap söka på innehållet i böcker och tidskrifter.
I Almas e-artikelsökning kan du söka e-artiklar i många, men inte alla, databaser samtidigt. Största delen av databaserna är internationella, varför det ofta lönar sig att söka med engelska sökord. Vi rekommenderar att antingen logga in i Alma eller använda dig av VPN-uppkoppling då du gör dina sökningar, för att komma åt även det licensbelagda materialet.
- Academic Search Complete (Ebsco) Öppnas i nytt fönster Academic Search Complete är en av bibliotekets större databaser och täcker som gott som alla ämnesområden. Databasen är både en referens- och fulltextdatabas: Artiklar ur ca 10 000 tidskrifter är tillgängliga i fulltext medan artiklar ur ytterligare ca 10 000 tidskrifter enbart indexeras med referensen och ett abstrakt (sammandrag). Ungefär 90 % av tidskrifterna innehåller referentgranskade artiklar och ca är 25 % open access. Academic Search Complete covers a variety discplines and is one the library's largest subscribed databases. Recommended for most research projects. Comprises roughly 20 000 indexed and abstracted journals, whereof half are also available as full text. 90 % is peer reviewed; 25 % is open access.
- Adam Matthew Öppnas i nytt fönster Innehåller bl.a. samlingen Gender Identity & Social Change: Essential primary sources documenting the changing representations and lived experiences of gender roles and relations from the nineteenth century to the present.
- Arto Öppnas i nytt fönster ARTO är en referensdatabas för nyare inhemska artiklar. Mest hittar man från och med 1990 men det finns också rikligt med hänvisningar till äldre material. I Arto registreras löpande artiklar ur 1000 tidskrifter (ansvarstidskrifter). Registreringen sker inom en månad från utgivningsdagen. Dessutom registreras artiklar inom varje ämnesområde från otaliga andra tidskrifter och samlingsverk. Artikelposterna täcker alla ämnesområden och alla vetenskapliga nivåer. ARTO innehåller också rikligt med länkar till fulltextartiklar. Informationen i ARTO produceras av ett 40-tal vetenskapliga och allmänna bibliotek. Arto is a reference database for newer Finnish articles from 1990 onwards. There are also some references to older material included. There are all together 1000 newspapers indexed. Articles cover all fields of study on different scientific levels.
- Elektra Öppnas i nytt fönster Elektra innehåller 17 000 artiklar från mer än 40 inhemska vetenskapliga tidskrifter och ett femtiotal dissertationer. Doria.
- Sage Journals Online Öppnas i nytt fönster 853 tidskrifter inom affärsverksamhet, humaniora, samhällsvetenskap, naturvetenskap, teknik och medicin. 853 journals in Business, Humanities, Social Sciences, and Science, Technology and Medicine.
- Sage Knowledge Öppnas i nytt fönster Tillgång till BOOKS, REFERENCE och NAVIGATOR. Access to sections BOOKS, REFERENCE, and NAVIGATOR.
- Sage Research Methods Öppnas i nytt fönster SAGE Research Methods supports research at all levels by providing material to guide users through every step of the research process. Nearly everyone at a university is involved in research, from students learning how to conduct research to faculty conducting research for publication to librarians delivering research skills training and doing research on the efficacy of library services. SAGE Research Methods has the answer for each of these user groups, from a quick dictionary definition, a case study example from a researcher in the field, a downloadable teaching dataset, a full-text title from the Quantitative Applications in the Social Sciences series, or a video tutorial showing research in action.
- ScienceDirect Öppnas i nytt fönster ScienceDirect är Elseviers tjänst för elektroniska resurser. Databasen innehåller artiklar i fulltext från över 2500 tidskrifter från och med 1995. Antalet artiklar överstiger 2,75 miljoner. Alla ämnesområden är företrädda men huvudvikten är på naturvetenskap i synnerhet medicin. ScienceDirect® is the world's largest electronic collection of science, technology, and medicine full-text and bibliographic information. It offers a wide variety of features and content.
- Scopus Öppnas i nytt fönster Scopus is an abstract and citation database of peer-reviewed literature: scientific journals, books and conference proceedings.
- Social Sciences Citation Index - Web of Science Öppnas i nytt fönster Social Sciences Citation Index® indexerar 2474 tidskrifter inom humaniora och samhällsvetenskap. Social Sciences Citation Index®, accessed via Web of Science®, provides researchers, administrators, faculty, and students with quick, powerful access to the bibliographic and citation information they need to find research data, analyze trends, journals and researchers, and share their findings. Overcome information overload and focus on essential data from 2,474 of the world's leading social sciences journals across 50 disciplines
- Wiley Online Library Öppnas i nytt fönster Över 1200 prenumererade vetenskapliga tidskrifter i fulltext.
Nätverk
- ATGENDER ATGENDER, The European Association for Gender Research, Education and Documentation, is a broad association for academics, practitioners, activists and institutions in the field of Women’s, Gender, Transgender, Sexuality, and Queer studies, feminist research, women’s, sexual and LGBTQI rights, equality, and diversity.
- GenPORT GenPORT is a community sourced internet portal for sharing knowledge and inspiring collaborative action on gender and science. GenPORT is Funded by the European Union.
- Centret för jämställdhetsinformation Öppnas i nytt fönster Portal till webbresurser om kvinno- och jämställdhetsforskning samt jämställdhetsverksamhet. I Minna ingår sakkunnigdatabas över personer som i Finland arbetar med kvinnoforskning och jämställdhetsfrågor. Portalen strävar efter att fungera som gemensamt forum för kvinnoforskare, där det är lätt att få fram sin sakkunskap och forskning. Portal to resources in women's studies and gender equality issues.
- NOI♀SE Network Of Interdisciplinary W♀men’s Studies in Europe