Databaser
Med databasernas hjälp kan du hitta relevant innehåll i olika publikationer (artiklar, böcker, konferenspublikationer m.m.) om ett visst ämne. I Almas e-artikelsökning kan du söka e-artiklar i många, men inte alla, databaser samtidigt. Största delen av databaserna är internationella, varför det ofta lönar sig att söka med engelska sökord. Vi rekommenderar att antingen logga in i Alma eller använda dig av VPN-uppkoppling då du gör dina sökningar, för att komma åt även det licensbelagda materialet.
Databaser inom ämnet ekonomi:
- Academic Search Complete (Ebsco) Öppnas i nytt fönster Academic Search Complete är en av bibliotekets större databaser och täcker som gott som alla ämnesområden. Databasen är både en referens- och fulltextdatabas: Artiklar ur ca 10 000 tidskrifter är tillgängliga i fulltext medan artiklar ur ytterligare ca 10 000 tidskrifter enbart indexeras med referensen och ett abstrakt (sammandrag). Ungefär 90 % av tidskrifterna innehåller referentgranskade artiklar och ca är 25 % open access. Academic Search Complete covers a variety discplines and is one the library's largest subscribed databases. Recommended for most research projects. Comprises roughly 20 000 indexed and abstracted journals, whereof half are also available as full text. 90 % is peer reviewed; 25 % is open access.
- ACM Digital Library Öppnas i nytt fönster En omfattande samling citeringar och fulltextartiklar ur ACMs tidskrifter, nyhetsbrev och konferenshandlingar. Med citering avses här bibliografiska uppgifter ofta inklusive referat, hänvisningar, indextermer, recensioner mm. A vast collection of citations and full text from ACM journal and newsletter articles and conference proceedings. Citations consist of bibliographic data and, when available abstracts, citings (where the paper has been referenced by other papers), references (by the paper to other papers), index terms and more.
- Business Source Ultimate (EBSCO) Öppnas i nytt fönster Business Source Ultimate is a full text business database, covering management, economics, finance, accounting, international business. Peer-reviewed, full-text journals and other resources that provide historical information and current trends in business. Business Source Ultimate includes over 4,300 active indexed and abstracted journals. Over 2,900 of them are peer-reviewed.
- Emerald Öppnas i nytt fönster A powerful business research tool. Users have instant access to over 35,000 full text articles from Emerald's international management portfolio, complete with full text archives back to 1994. Subject coverage spans a spectrum of management disciplines including: strategy; leadership; library and information management; marketing and human resource management; plus a substantial number of engineering, applied science and technology titles.
- IEEE Xplore Öppnas i nytt fönster IEEE Xplore är ett digitalt bibliotek som ger tillgång till teknisk litteratur av högsta kvalitet inom elektroteknik, databehandling och elektronik. Resursen omfattar alla tidskrifter, förhandlingar, skrivelser, konferenshandlingar och standarder utgivna av IEEE/IET (Institute of Electrical and Electronics Engineers/The Institution of Engineering and Technology). Materialet finns komplett från och med 1988, en del utvalt material ända tillbaka till 1913. Standarderna går tillbaka till 1948. The IEEE/IEE Electronic Library provides libraries and research professionals a single source to almost a third of the world's current electrical engineering and computer science literature, granting unparalleled access to publications from the Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) and the Institution of Electrical Engineers (IEE).
- OECD iLibrary Öppnas i nytt fönster Innehåll t.o.m. 2012. OECD:s online bibliotek av böcker, periodika, statistik, arbetspapper och uppslagsverk. Följande organisationers publikationer ingår: Organisation for Economic Cooperation and Development (OECD) OECD Development Centre International Energy Agency (IEA) Nuclear Energy Agency (NEA) International Transport Forum (ITF) Programme for International Student Assessment (Pisa) Content available -2012. OECD iLibrary contains all the publications and datasets released by OECD (Organisation for Economic Cooperation and Development), International Energy Agency (IEA), Nuclear Energy Agency (NEA), OECD Development Centre, PISA (Programme for International Student Assessment), and International Transport Forum (ITF).
- Sage Journals Online Öppnas i nytt fönster 853 tidskrifter inom affärsverksamhet, humaniora, samhällsvetenskap, naturvetenskap, teknik och medicin. 853 journals in Business, Humanities, Social Sciences, and Science, Technology and Medicine.
- Science Direct Öppnas i nytt fönster ScienceDirect är Elseviers tjänst för elektroniska resurser. Databasen innehåller artiklar i fulltext från över 2500 tidskrifter från och med 1995. Antalet artiklar överstiger 2,75 miljoner. Alla ämnesområden är företrädda men huvudvikten är på naturvetenskap i synnerhet medicin.
- SpringerLink Öppnas i nytt fönster SpringerLink is an integrated full-text database for journals and books published by Springer. SpringerLink currently offers over 1,250 fully peer-reviewed journals and more than 10,000 books online.
- Web of Science Öppnas i nytt fönster Web of Science består av följande referensdatabaser: 1.Arts and Humanities Citation Index®: här indexeras 1144 tidskrifter inom humaniora och konst. 2.Science Citation Index Expanded™: här indexeras 5700 naturvetenskapliga tidskrifter. Tillväxten är ca 17750 hänvisningar i veckan. 3.Social Sciences Citation Index®: här indexeras 1725 tidskrifter inom humaniora och samhällsvetenskap. 4.Journal Citation Reports innehåller hänvisningar från över 8500 tidskrifter från över 60 länder. Science Edition innehåller information från ungefär 5000 naturvetenskapliga och tekniska tidskrifter och Social Science Edition från ungefär 1500 humanistiska och samhällsvetenskapliga tidskrifter. 5.Essential Science Indicators innehåller rankinglistor som gör jämförelser mellan bl.a. författare och universitet. 6. Conference Proceedings Citation Index 1990- The Web of Science provides seamless access to the Science Citation Expanded®, Social Sciences Citation Index®, and Arts & Humanities Citation Index™. It enables users to search current and retrospective multidisciplinary information from approximately 8,500 of the most prestigious, high impact research journals in the world. Web of Science also provides a unique search method, cited reference searching. With it, users can navigate forward, backward, and through the literature, searching all disciplines and time spans to uncover all the information relevant to their research.
- Wiley Online Library Öppnas i nytt fönster Över 1200 prenumererade vetenskapliga tidskrifter i fulltext.
Offentliga utredningar och Working papers
- Etlas publikationer Näringslivets forskningsinstitut (Etla) utför tillämpad ekonomisk forskning gällande frågor som är viktiga ur Finlands synvinkel. Forskningens tyngdpunktsområden är produktiviteten och de faktorer som påverkar dess tillväxt, arbetsmarknadernas funktion och den totalekonomiska balansen inkl. en hållbar skötsel av den offentliga ekonomin. Etla följer med den ekonomiska utvecklingen och gör upp ekonomiska prognoser samt utvärderar och kommenterar den ekonomiska politiken.
- Finansministeriets publikationer och dokument. Finansministeriets svenskspråkiga publikationer har samlats på dessa sidor. I det finskspråkiga publikationerna finns ett svenskspråkigt sammandrag.
- Finlands bank publikationer Finlands Bank håller fem presskonferenser om året i samband med utgivningen av nya Euro & talous -publikationer och publicerar året runt bland annat pressmeddelanden, nyheter, tal och andra publikationer.
- International Monetary Fund archive The IMF works to achieve sustainable growth and prosperity for all of its 190 member countries. It does so by supporting economic policies that promote financial stability and monetary cooperation, which are essential to increase productivity, job creation, and economic well-being.
- OECD The Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) is an international organisation that works to build better policies for better lives.
- S-WoBA: Scandinavian Working Papers in Business Administration This site provides access to electronic versions of Working Papers in Business Administration produced at Nordic academic departments and research organizations.
- S-WoPEc: Scandinavian Working Papers in Economics This site provides access to electronic versions of Working Papers in Economics produced at Nordic academic departments and research organizations.
- Sveriges riksdags offentliga dokument Statens offentliga utredningar och Departementsserien utgivna av Sveriges riksdag.
- VATT Working papers (Statens ekonomiska forskningscentral) VATT en expertenhet för nationalvetenskaplig forskning. VATT forskar i frågor inom den offentliga ekonomin som har starka band till det praktiska politiska livet, från företagsbeskattning till sysselsättningspolitik och från bostadsmarknaden till kommunal ekonomi. Specialister på bland annat utbildning, ekonomi, arbetsekonomi, politisk ekonomi och miljöekonomi.
- World Bank Regional Economic Updates Find out more about the macro-economic trends in each region in our latest economic updates for Africa, East Asia and the Pacific (EAP), Europe and Central Asia (ECA), Latin America and the Caribbean (LAC), the Middle East and North Africa (MENA), and South Asia (SAR).
- WTO Documents and resources The World Trade Organization (WTO) is the only global international organization dealing with the rules of trade between nations. At its heart are the WTO agreements, negotiated and signed by the bulk of the world’s trading nations and ratified in their parliaments. The goal is to ensure that trade flows as smoothly, predictably and freely as possible.
Bolagsfakta
Sök i Orbis. Information om företag inom Europa. Jämför och analysera företag samt hitta data såsom företagens bokslut, ägarhierarkier, dotterbolagsinformation, firmografi och mycket mer.
Gale business
Gale Business har samlat fakta och SWOTanalyser om olika företag och industrier i världen. Business Insights ger åtkomst till över 4000 publikationer i fulltext inom ämnesområdet ekonomi. Här hittar du akademiska referentgranskade tidskrifter, facktidskrifter och nyheter såsom t. ex The Economist, The Financial Times.
FAR Online
Här hittar du rikssvenska ekonomiregler. FAR Online innehåller bl.a. författningar, föreskrifter, rekommendationer, redovisningsstandarder, IFRS-volymen, handledningar, Balans, Svensk Skattetidning, propositioner, BAS-produkterna samt mallar och checklistor. Dessutom återfinns här samtliga FAR Akademis lag- och regelsamlingar.
Business Communications Company
- Search hereMarket reports, graphs, and raw data for market assessment. Helps you to identify products, technologies and key players, understand trends, spot new markets, and growth opportunities.
HSTalks : The Business & Management Collection
Sök här. Hs Talks erbjuder föreläsningar från olika experter inom områdena ekonomi, marknadsföring, strategi, ledarskap och teknologi.