Gå till huvudinnehållet

Open access: Varför open access?

Vad är nyttan med open access?

OA-publicering bidrar till att demokratisera vetenskapen, förbättra den vetenskapliga kommunikationen och jämna ut skillnader mellan olika länders forskningsinstitutioner. Det är även ett sätt att göra forskningsresultat tillgängliga för olika yrkesgrupper som behöver dem men inte har råd med dyra prenumerationer, exempelvis läkare vid hälsostationer i mindre kommuner. Även om den breda allmänheten inte alltid i praktiken kan tillgodogöra sig det specialiserade innehållet i alla artiklar, kan ökad transparens bidra till att stärka forskningens legitimitet. Öppet tillgänglig forskning ökar forskarens synlighet och läsarkrets och är viktigt för trovärdigheten.

Forskning har visat att open access (OA)-publikationer citeras mera än artiklar i slutna tidskrifter (t.ex. Open Access Citation Advantage-översikten/SPARC 2015)

Finansiärer kan också rekommendera, eller rentav förutsätta att forskningsresultaten görs fritt tillgängliga. Exempelvis Finlands Akademi och Horizon Europe kräver omedelbar öppen tillgång till vetenskapliga artiklar.

Åbo Akademis riktlinjer för öppen publicering för forskande och undervisande medarbetare (2023)

  • Forskare vid Åbo Akademi (anställda och anknutna) publicerar sina forskningsresultat i referentgranskade vetenskapliga publikationer av hög kvalitet. Med vetenskapliga publikationer avses artiklar i vetenskapliga tidskrifter, serier, böcker, konferenspublikationer och särtryck samt vetenskapliga monografier. Utgångspunkten är att publicera öppet.
  • Vetenskapliga publikationer som utarbetas vid Åbo Akademi görs öppet tillgängliga, antingen genom att
    • forskaren väljer en open access-publiceringskanal eller
    • forskaren parallellpublicerar en referentgranskad manuskriptversion i AboCRIS (grön open access).
    • Om open access-publikationskanaler av hög kvalitet inte finns att tillgå och parallellpublicering inte är möjlig kan avsteg göras till principerna för öppen publicering.
  • ÅA-forskare prioriterar publikationskanaler som möjliggör Creative Commonslicens. CC-BY rekommenderas i första hand för maximal spridning, men mera begränsade licenser kan användas där goda skäl kan anges.
  • Forskare rekommenderas att publicera sina vetenskapliga redigerade samlingsverk och monografier öppet tillgängligt.
  • Samtliga referentgranskade vetenskapliga publikationer parallellpubliceras i Åbo Akademis forskningsportal AboCRIS så nära utgivningstidpunkten som möjligt. Ifall förlagets standardvillkor föreskriver embargo anger forskaren vid inskickandet av manuskriptet att embargofrihet av referentgranskad manuskriptversion krävs. Parallellpublicering är ett fullgott alternativ till publicering i en open access-kanal.
  • För sampublikationer gäller att ÅA-affilierade medförfattare ska försäkra sig om rätt till parallellpublicering.
  • ÅA-forskare delar preprints på relevanta preprint-servers då det är ändamålsenligt inom forskningsområdet.
  • Även andra slag av publikationer publiceras så öppet som möjligt. Forskare vid Åbo Akademi sprider sin forskning och sina forskningsresultat till exempel i facktidskrifter, populärvetenskapliga publikationer och via massmedier.

Riktlinjerna för öppen publicering ingår i Åbo Akademis riktlinjer för öppen vetenskap och forskning (2023).

Internationella riktlinjer för open access

 

Den här guiden av Åbo Akademis bibliotek är licensierad under CC BY 4.0