Användning av öppna licenser är en viktig aspekt inom open access. En öppen licens är en uppsättning villkor som tillämpas på ett verk och som ger vem som helst tillstånd att använda verket så länge de följer villkoren i licensen. Licensen definierar alltså hur andra får återanvända ett arbete. Ett arbete hänvisar till ett ursprungligt verk, till exempel en forskningsartikel, video eller sång som kan skyddas av upphovsrätt.
Olika former av återanvändning är att dela, anpassa och bygga vidare på ett arbete. Öppna licenser gör det möjligt för andra att återanvända ditt arbete lagligt, utan att behöva kontakta dig för att få tillstånd. När ditt arbete är korrekt licensierat hjälper det också andra att hänvisa till det.
CC BY-licensen kan begränsas med följande klausuler:
Mer information:
CC BY
SA
NC
ND
Vid licenciering av ett arbete är det viktigt att tänka på följande:
|
Exempelformat: Varför open access? – en systematisk översikt © 2024 av Frida Forskare är licensierad under CC BY-SA 4.0
Kan en CC-licensierad artikel citera material som inte är CC-licensierat?
Ja.
Kan jag dela min CC-licensierade artikel på en akademisk social nätverkstjänst (ASN) så som ResearchGate?
De licensalternativ som kan begränsa rätten att dela på ASN är de som innehåller –NC-klausulen. Men om du inte gett bort de kommersiella användningsrättigheterna för ditt arbete i ett separat avtal får du dela arbetet på ASN. Om du däremot gett bort dessa rättigheter, till exempel i publikationsavtalet, beror din rätt att dela arbetet på detta avtal. Kom ihåg att fråga dina medförfattare om rätten att dela på ASN.
Kan jag dela någon annans CC-licensierade artikel på en akademisk social nätverkstjänst (ASN) så som ResearchGate?
De licensalternativ som kan begränsa rätten att dela på ASN är de som innehåller –NC-klausulen. Att dela andras arbete på ASN är problematiskt eftersom dessa tjänster anses vara kommersiella. Delning av andras arbeten på ASN rekommenderas därför inte.
Kan jag licensiera de digitala och tryckta versionerna av en artikel på olika sätt?
Nej. Den digitala och tryckta versionen av en artikel omfattas av samma licens.
Om jag inte vill att någon ska använda min artikel för kommersiellt bruk, ska jag då välja en CC-licens som innehåller -NC-klausulen?
Ofta räcker det med en SA-klausul. Då måste alla som publicerar modifierade versioner av din artikel publicera sina versioner under samma CC-licens, vilket inte uppmuntrar till kommersiell aktivitet.
Om jag licensierar min publikation utan -ND-sats, kan då vem som helst redigera min artikel på tidskriftens webbplats, på samma sätt som på Wikipedia?
Nej. Andra skulle ha rätt att publicera en modifierad version av din artikel på sina egna webbplatser, men den ursprungliga artikeln skulle förbli orörd. Dessutom måste varje modifierad version tydligt avgränsa vilken del som kopieras från din artikel och vad som utgör ändringarna.
Om jag licensierar min publikation utan en -ND-sats, kan en återanvändare göra kosmetiska ändringar i den och sedan lägga till sitt namn bredvid mitt som författare?
Nej. CC-licensiering ändrar inte praxis för vetenskaplig publicering, referentgranskning eller etiska riktlinjer som förbjuder plagiering. Återanvändarens version av din artikel är ett nytt, icke-referentgranskat utkast. Dessutom måste varje modifierad version tydligt avgränsa vilken del som kopieras från din artikel och vad som utgör ändringarna.
Om jag licensierar min publikation utan -ND-sats, kan min text hamna i en förvrängd eller olämplig form?
Eftersom CC-licensierade artiklar kan anpassas, kan detta inte förhindras ur ett upphovsrättsligt perspektiv. Det finns ändå andra lagar som skyddar mot förvrängning av forskningsresultat. Vi händelse av laglig men olämplig återanvändning inkluderar CC-licenser klausul 3(a)(3) enligt vilken upphovspersonen kan kräva att få sitt namn borttaget från en modifierad version.
Ska jag licensiera enskilda artiklar i en samling separat eller använda samma licens för hela publikationen?
Om alla artiklar är licensierade under samma CC-licens kan samma licens användas för hela publikationen. Om publikationen innehåller material med olika licenser är det ofta opraktiskt att licensiera hela publikationen och bättre att licensiera artiklarna separat.
Den här guiden av Åbo Akademis bibliotek är licensierad under CC BY 4.0