Allt som forskare skapar, samlar in, producerar, genererar eller återanvänder inom forskning kan vara forskningsdata. Forskningsdata är värdefulla delar av forskningsprocessen. I den här guiden finns anvisningar och råd för att hjälpa forskare och studerande vid Åbo Akademi att sköta om, skapa, hitta, dela, publicera data för att säkra vetenskapens transparens och tillförlitlighet.
Att planera och ta väl hand om sina forskningsdata på ett ansvarsfullt och långsiktigt sätt är en del av god vetenskaplig praxis. Forskningsdata som uppstår, skapas eller samlas in av forskare anknutna till Åbo Akademi ska hanteras ansvarsfullt från början till slut, enligt ÅA:s riktlinjer för öppen tillgång till forskningsmaterial, -metoder och -infrastrukturer för forskningsdatahantering. Dina forskningsdata är värdefulla också efter att projekttiden tagit slut och behöver hanteras väl under hela sin livscykel. Rätt förvaltade ger de hänvisningar och samarbeten på lång sikt och tryggar vetenskapens kvalitet genom att möjliggöra validering men också återanvändning.
Den här guiden samlar information för att hjälpa dig som forskar att hitta rätt kring följande delområden:
Konfidentiella data och personuppgifter
Verktyg och tjänster för lagring och delning
Öppa, dela och/eller arkivera efter projektets slut
Allt som forskare skapar, samlar in, producerar, genererar eller återanvänder inom forskning kan vara forskningsdata, till exempel:
Forskningsdata och -material kan vara kvantitativt eller kvalitativt, digitalt eller fysiskt. I den här guiden görs inte skillnad mellan forskningsdata och forskningsmaterial.
Att planera och ta väl hand om sina forskningsdata samt att dela dem på ett ändamålsenligt sätt är till nytta för forskaren, vetenskapssamfundet, finansiärerna och samhället överlag.
Fördelar med ansvarsfull hantering av forskningsdata:
Forskningsprocessen och hanteringen av forskningsdata går hand i hand. Till forskningsdatats livscykel hör planering av forskningen, insamling av data/material, analys av data (ofta genom samarbeten), organisering och dokumentation av data, lagring och bevaring, samt delning och publicering. Livscykeln fortsätter genom (åter)användning och citering av forskningsdata.
Bild JISC: https://rdmtoolkit.jisc.ac.uk/research-data-lifecycle/ CC-BY-ND
ÅA:s riktlinjer för hantering av forskningsdata definieras i ÅA:s riktlinjer för öppen vetenskap (Nedladdat i urval 8.8.2024):
Riktlinjer för forskande och undervisande medarbetare
Det finns också en nationell policy för hantering av forskningsdata: Öppna forskningsmaterial och -metoder. Policy och åtgärdsprogram för det finländska högskole- och forskarsamfundet 2021–2025: Delpolicy 1 (Öppen tillgång till forskningsdata) och 2 (Öppen tillgång till forskningsmetoder och -infrastrukturer)
Sammanfattning: Öppenhet är en integrerad del av forskningens kvalitet och genomslag under hela forskningslivscykeln. Forskningsmaterial och -metoder är så öppna som möjligt och så slutna som nödvändigt. Material hanteras på ett lämpligt sätt i syfte att uppfylla FAIR-principerna. Forskningsmetoder och -material, inklusive forskningsdata, identifieras som självständig forskningsoutput. Den uppdaterade policyn innehåller delpolicyn om öppen tillgång till forskningsdata från 2021 och delpolicyn för öppen tillgång till forskningsmetoder och -infrastrukturer från 2023.